När vi åt kräftor tidigare i höst sparade jag kräftskalen och kokade fond på dessa. Denna fonden fick bli basen för soppan idag. Det blir lite godare med en hemmagjord fond, det är ju faktiskt så. Känns otroligt lyxigt med en soppa gjord helt från grunden
Fisksoppa med saffran
1 kg fisk, havskattsfilé & lax
3 morötter
6 potatisar
1 gul lök
1/2 fänkål
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 l kräftfond
1 dl vin
3 dl grädde
1 påse saffran
flingsalt & svartpeppar
Skala och slanta morötter, dela potatis i bitar och hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs allt hack i olivolja och tillsätt tomatpuré. Rör runt och häll på vin, grädde och tillsätt saffran. Låt soppan småkoka tills dess att morötter och potatis nästan är klara. Smaka av med flingsalt & svartpeppar.
Skär fisk i bitar och lägg försiktigt ner i soppan. Sänk värmen och håll sedan koll på fisken. Kolla gärna koll på fisken med hjälp av en termometer. Överkokt fisk är lika med sönderkokt fisk, vilket inte är gott.
Kräftfond
Skal av 1 kg kräftor (sköljda och krossade)
5 morötter
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk konjak
1 tsk fänkålsfrön
10st vitpepparkorn
2 l vatten
Slanta morötter, hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja och tillsätt kräftskal, tomatpuré, kryddor och konjak. Fräs på ganska hårt och häll sedan på vatten. Låt det hela koka utan lock i 30 minuter och skumma under tiden bort skum som uppkommer. Sänk värmen och sätt på locket, låt småputtra i ca. 1h. Sila bort kräftskal och grönsaker och vips så är fonden klar! Fonden går utmärkt att frysa ner för framtida soppor, om man inte tänker göra soppa direkt
Vitlöksaioli
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 msk vitlökspaste från Santa Maria
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad timjan
2-3 dl solrosolja
flingsalt & svartpeppar
Alla ingredienser bör vara rumsvarma för bästa resultat.
Lägg äggulor, vinäger, vatten och vitlökspaste i skål och mixa samman till en slät röra. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt. Pressa i vitlök och rör ner finhackad timjan.
Smaka av med salt och svartpeppar
Smördegssticks
1 rulle smördeg
äggvita
Salt of Hearts från Mill&Mortar (el. flingsalt)
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och skär i 2-3cm breda remsor. Pensla med äggvita och strö över salt. Här använde jag Mill&Mortars Salt of Hearts.
Salt of Hearts innehåller bara 15% salt, men alla ingredienser är naturliga smakförstärkare som fokuserar på sälta.
Ställ i ugnen på 200grader i ca. 10-15 minuter.
Soppan blev fantastisk god och aiolin gjorde sitt till det hela också.
//Malin
Har ett liknade recept sååå gott
SvaraRaderaKram Milla
Ja, verkligen gott! Blev goda luncher för mig och Lars dagen efter också. Så lyxigt!
RaderaTrevlig helg!
Kram