söndag 16 april 2017

ÅRETS PÅSKMIDDAG - LAX, MUSSLOR OCH EN TÅRTA



Vad tycker ni om påsken som högtid? Jag diggar den hårt, saknar dock att inte få spendera massa pengar på alla paket som man gör till jul. Nej, där ljög jag! Väldigt skönt att i stället få slippa all den press som faktiskt är vid jul. Det viktigaste med påsk är för mig ledighet tillsammans med familj och god mat. Maten på påsk kan vara väldigt jullik, om man nu saknat julmaten. Nu har jag faktiskt inte ätit någon klassisk påskbuffé i år, men har då inte haft någon brist på delikat mat. 

På påskafton hade vi besök av vänner. Vi hoppade över påskbrasan och valde i stället att stanna inne i värmen med god mat och dryck. En supermysig kväll helt enkelt! Kvällen blev till natt och det blev en lite tung morgon...




Grov filmjölkslimpa
3 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går lika bra)
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
1 dl linfrön
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap 

Garnering
vetemjöl, linfrö & solrosfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
Strö lite vetemjöl och frön på ytan.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolie i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

Recept från Tidningen Hembakat


Den här förrätten skulle jag kunna tänka mig att äta varje dag. Helt otroligt gott! 

Laxgubbröra 4 pers
150 g kallrökt lax
100 g gravad lax
1 dl créme fraiche
1 msk majonnäs
1 liten schalottenlök
2 hårdkokta ägg
2 msk dill
1 msk gräslök
5 ramslöksblad
nymalen svartpeppar
löjrom eller stenbitsrom till topping

Koka äggen och låt svalna helt. Hacka lax och lök och blanda med créme fraiche och majonnäs. Tillsätt hackad dill, gräslök och färsk ramslök. När äggen är kalla hackas de och blandas ner i röran. Dra även några varv med pepparkvarnen. 



Lägg en bit filmjölksbröd på en tallrik och toppa med mixad grönsallad. Lägg på laxröran och toppa med löjrom, hackad gräslök och en dillvippa. 

Så gott!




Ugnsbakad lax med musslor
1 nät med blåmusslor
1 bit laxfilé, ca 1 kg
4 msk olivolja
Tångsalt från Mill&Mortar
1 stor schalottenlök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl vin
1 1/2 dl hackad bladpersilja

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i ugnsform och ringla över olja och strö över tångsalt. Ugnsbaka i ca. 20 minuter. Innertemperaturer ska vara runt 50 grader.



Under tiden laxen är i ugnen så ägnas tiden åt musslorna. Skölj och borsta musslorna. Kasta dem som inte sluter sig. 



Skala och finhacka löken, skiva vitlöken och fräs i olivolja utan att ta färg. Tillsätt musslorna och fräsa i några minuter innan du häller på grädde och vin. Tillsätt hälften av persiljan, sätt på ett lock och låt puttra i några minuter. 


När laxen och musslorna är klara, läggs musslorna runt om laxen och såsen hälls på. Strö över persilja.



Dillkokt potatis och sparris är perfekta tillbehör till den här otroligt goda maträtten. 



Till dessert bjöd jag på en påsktårta. Här blir det inget recept, utan bara en liten redogörelse av hur jag gjorde tårtan. Bottnarna var rulltårtor, vanilj och choklad som rullades med fyllning och lades i en springform. Tårtan täcktes först med glasskräm (vaniljsås & vispad grädde) och fick sedan ett marsipantäcke. Fyllningen var Nutella, jordgubbar och hemmagjord vaniljkräm. 

Fågelnästet gjordes av krossade okokta ramennudlar och smält choklad. Fågelboet fylldes med chokladägg och marsipankycklingar. 




Njut nu av det sista av den här ledigheten!


//Malin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.