måndag 13 april 2015

KARDEMUMMABULLAR OCH TRÄDGÅRDSGÖMMOR



Har i veckan som varit haft riktiga försommarkänningar (tidigt jag vet, men men). Har suttit med näsan mot solen fler än en gång. Inte mycket som slår det så här i början av säsongen. Eller aldrig något som slår det. Tänk att vi har allt framför oss nu, magiskt!

Solen gjorde att jag bestämde mig för att ha en fikadag i stugan. I lördags gick alltså jag upp i tid, ställde faktiskt klockan... Satte en vetedeg och bakade rejäla kardemummabullar. Alltså doften, jag säger bara doften! Doften av nybakade bullar med nystött kardemumma. 

Mina fikakunder var den här gången människor som inte varit inne i stugan innan. Några som lockades in tack vare min fikaskylt vid vägen. Just här där jag bor, och också har butiken, finns så här års inga fik eller matställen. Knappt så det finns det på sommaren heller för den delen. Därför är de som kommer in och fikar oftast extra glada att hitta kaffe och kaka nånstans. Utanför stugan är det lä och sol fram till stängningen klockan fyra, så där satt kunderna och myste. 

Kardemummabullar är ett säkert kort för caféverksamhet. Inte många som ogillar nybakade kardemummabullar med socker och kardemumma på toppen. Jag kommer definitivt att baka dem igen till annan fikadag.

Kardemummabullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kanel

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl socker

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Fyllning
Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Receptet på bullarna kommer från bakdrottningen Leila Lindholm. 





Avslutar med en bild från min trädgård. För många kanske detta ser ut som vilken bladväxt som helst, men de med lite intresse för mat och odling ser nog storheten med de gröna liljekonvaljsliknande bladen. Det är ju nämligen Ramslök! Helt galet att den här stackarna klarat sig. Först och främst anlände de till Glommen i ett kuvert från Österlen för två år sedan. Det var Hanna med bloggen Matarkivet som bett sin mamma skicka mig färska blad och en planta. Hanna bor i London, så förstår ju gulligheten! 

Då planterades den stackars plantan ner i Glommens sandöken till jord. Bara där kände jag mig osäker... När vi sedan började gräva för altan, fick plantan flytta på sig. Jag ska säga att jag inte ens visste vart den flyttades. Efter förra veckan besök i Höganäs Saluhall och ramslöksinköpet där, började vi prata om vår stackars lilla vän i trädgården. Väl hemma började vi leta runt i vår vildvuxna trädgård, och där i det torra gräset fann vi den tillslut. Nu ska den vårdas öm och förhoppningsvis kommer den att sprida sig, gärna över hela vår mossiga gräsmatta. Hoppet är det sista som överger mig...




//Malin



2 kommentarer:

  1. Vilka fina och goda bullar. Jag kan känna doften av nybakat :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Alltså, finns det något bättre än kardemummastinna bullar?! Så fina de blev också!
    Jag är också en soldyrkare av rang. Älskar när fräknarna dyker upp.
    Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.