fredag 3 oktober 2014

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED VITKÅL OCH LINGON


Det där med lunchlådor är bra på så många olika sätt. Det bästa är så klart att man har mat med sig till jobbet, om man inte glömmer den i kylskåpet. Annat som är bra är att man kan få inspiration till mat att själv laga. Det var det som hände i veckan när min kollega Gerd hade med sig en låda med en vitkålsgratäng. Blev så sugen att jag på stört åkte hem och gjorde något liknande. 

Åh, jisses så gott det blev dessutom. Kål, jag älskar verkligen kål. De flesta sorters kål faktiskt. Eller brunkål vet jag inte om jag smakat ännu. Får bli julens mål. Men all annan kål som grönkål, svartkål, blomkål och spetskål. Inte för att jag sitter och knaprar kål på fredagsmyset, men i mat och som tillbehör är det riktigt gott.

Jag är lite lat av mig så kålpudding och kåldolmar görs sällan eller aldrig. Därför kändes den här rätten perfekt för mig. Snabbt, smidigt och lätt, perfekt när jag kommer hem från jobbet. 

Köttfärsgratäng med vitkål och lingon
1 kg köttfärs
1 liten gul lök
1/2 vitkålshuvud
1/2-1 msk soja
1/2-1 msk oxfond
2 dl färska eller frysta lingon, inte sylt
salt & svartpeppar
5 dl grädde

Strimla kålen och bryn i smör. Häll över i skål. Bryn färs och lök och tillsätt därefter kålen. Blanda i soja och fond, salta och peppra. 
Lägg hälften är färsblandningen i en ugnform och strö över hälften av lingonen. Sedan på med resten av färsen och lingonen på toppen. Häll över grädde och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter.


Nom nom på riktigt här. Vi åt gratängen tillsammans med grönsaker, men vill man så kan man så klart koka till potatis upptill. 

Min kollega varvade fullkornsris i sin gratäng, den blir då lite matigare. Välj själva hur ni vill ha det.




I helgen ska jag och familjen till Tropical Island i Berlin minsann. Min son har blivit utvald till "Min stora dag" och detta vara hans önskan. Vi sticker i kväll och kommer tillbaka sent måndag kväll. Kommer att instagramma på @malinsdiner under hashtag #ludvigsstoradag. 

Här kan ni läsa om Ludvig och anledningen till varför han fick "Min stora dag". 



Ha en härlig helg, det ska jag!

//Malin



4 kommentarer:

  1. Mums! Två av mina favoriter i vardagsmaten, köttfärs och kål! Måste prova!

    Hoppas att ni får det fantastiskt nu under helgen!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Vad konstigt.. Skrev en kommentar igår, men den försvann visst...

    Tack för mattips, det låter fantastiskt gott och ska absolut testas här hemma. Hoppas ni får det toppen i Berlin. Vilken kämpe han är, er Ludvig!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Alltså, detta ska vi absolut göra! Borde ju passa riktigt bra till färs som är lite vildare:)
    Och du, kålpudding kan man göra med brunkål på (bara ett tips så får du testa båda:) )
    Kramar på dej

    SvaraRadera
  4. Er resa har sett ut att varit grym att döma från dina bilder. Jag blev riktigt sugen på att göra samma resa med familjen. Fast jag skulle gärna spendera ett par dagar i Berlin ensam med Berra också, så frågan är om jag kan skicka hem barnen ett par dagar före...
    Jag brukar göra denna gratäng som gryta som du vet med precis samma ingredienser (bara lite mindre mängd grädde). Enkelt och mycket gott! Kramar.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.