Vissa desserter är jag barnsligt förtjust i och crème caramel är en av dessa. Crème brulee en annan. Söt och sliskigt ska det vara, något lätt efter maten funkar inte för mig. Eller de flesta efterrätter funkar för mig om jag ska vara ärlig...
När jag då hittade ett recept på créme caramel, som dessutom innehöll kondenserad mjölk, kände jag att jag var tvungen att testa det. Tur var väl det, för god var den. Till den serverade jag ett knäckflarn, som var rena godiset. Både recepten kommer från Allt om mat
Crème Caramel från Venezuela
Till formen
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Smet
5 dl mjölk
6 st ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
3 msk vaniljpulver
3 msk mörk rom
Garnering
hackade pistachnötter
Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min. Ca. 115 grader är lagom, kokar den för länge blir det knäck.
Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter - OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna.
Vispa ihop ingredienserna till smeten och häll den i formen.
Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera med lite grovhackade pistaschnötter.
Knäckflarn 7-8 stora flarn
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel
1 dl mandelspån
Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir till en seg kula, ca 15 min. Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig.
Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks. Strö över mandelspånen. Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.
I kväll ska jag ut och äta med tjejkompisarna. Vi ska till Syrran & Brorsan, en nyöppnad tapasrestaurang i Falkenberg. Ska bli spännande, mysigt och gott. Alltid trevligt med lite tjejsnack!
//Malin
Det ser ju ljuvligt gott ut! Kram
SvaraRaderaMmm...det här låter ju hur gott som helst! Älskar att använda kondenserad mjölk i desserter! :)
SvaraRaderaReceptet är sparat! :)
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Men vet du Malin, detta receptet känner vi igen, det har vi helt säkert också liggande någonstans i vår efterrättsmapp, i alla fall ett liknande recept. Men det bästa är ju att nu behöver vi ju inte leta efter det när andan faller på, vi kan ju bara kika här:) Just romen och den kondenserade mjölken lockar lite extra.
SvaraRaderaHoppas du får en riktigt trevlig kväll,
kramar
Åh jag har en burk kondenserad mjölk här hemma utan planer...hm men ingen rom och dricker det så sällan. Men det kan nog bli gott i alla fall!
SvaraRaderaTack före receptet :)
Lena från Make a head food
Ojojoj, så gott! Min mormor lagade alltid denna dessert. Minnen...
SvaraRaderaJag har också varit på lokal ikväll - Doktor Glas. Musselfrossa med tryffel i såsen. Inte dumt! Kram!
Det där såg gott ut! Jag var också ute och åt med tjejkompisar igår, råbiff på franskt vis, gott men kan aldrig bli samma som svensk när man själv får blanda den perfekta tuggan!
SvaraRaderaÖnskar dig en underbar fredag!
Kram Jenny
Läcker kombination just det där med mjukt och så något knaprigt. Förstår att det är en drömdessert, måste nog tipsa Mannen :-)
SvaraRaderaHoppas du får en fin helg!
Kram
Men den här såg ju fantastisk ut! Älskar dessutom nötter // UllanBullan testar i köket
SvaraRadera