söndag 3 mars 2013

HEMMAGJORD CHILIPARMAKORV - VI ÄR HÄRMED KORVFRÄLSTA


Det kan möjligtvis vara så att jag funnit mig en ny hobby, korvstoppning. Tårtmakeriet får passa sig, kanske knuffas den ner från förstaplatsen. 

I går eftermiddag stoppade jag och Lars alltså våra första korvar. Jag är nu formellt dubbad som vuxen, helt enligt korvritualen med korvhornet aktningsfullt pålagt på både vänster och höger axel. För ärligt talat känns väl korvstoppning ändå som det ultimata vuxentestet? Eller vad räknar ni ge flest vuxenpoäng när det gäller i matväg?

Veckan som gått har både jag och Lars säkert läst oss igenom det mesta som står om korvstoppning på Internet. Jag var också på bokhandeln för att leta efter korvstopparkokböcker där. Något torftigt utbud måste jag nog tyvärr säga. Men vem behöver kokböcker när man har paret Anki och Håkan med bloggen Mårtenssons kök. Håkan är en redan invigd dubbad korvvuxen sedan länge, med många korvrecept i ryggsäcken. Vi höll koll på ungefärliga mängder enligt deras recept, men blandade vår helt egna smaksättning. 

Köttet var inhandlat och fjälstret lagt i blöt. Operation korvstoppning därmed inledd. Vi började med att mala köttet vi köpt på Gårdsbutik Thuresson. Känns riktigt bra att veta varifrån köttet kommer, framför allt i dessa köttskandaltider. Vi köpte även fjälstret därifrån. Vi valde nötstek och bogstek, blandade alltså nöt- och fläskkött. 

Chiliparmakorv
1400g nötstek
600 g bogstek
150 g schalottenlök
230 g rostad röd paprika
100 g parmesanost
1 solovitlök
1 kruka basilika
30 g salt
18 g chilipulver
4 g vitlökspulver
3 g paprikapulver
3 g torkad basilika

Börja med att lägga fjälstret i kallt vatten.
Hacka paprika, basilika, vitlök och lök grovt. Bryn i smör tills löken är mjuk. Lägg att svalna. Skär parmesanosten i bitar. Mal köttet en första gång i köttkvarn. 



Andra gången blandas ost och lökblandningen med, så att även det mals tillsammans med färsen. 



Därefter blandas alla kryddor i. Allt blandas samman väl i en stor bunke. Är man osäker på kryddningen kan man ta en bit färs och stek i en torr stekpanna. Använd inte smör, då det också sätter smak. Med detta känner man om färsen är tillräckligt smaksatt. Därefter kan man lägga till om det behövs.



Viktigt med vätskepaus
Skölj igenom fjälstret med kallt vatten. Se upp så det inte trasslar till sig, lätt hänt. Sedan ska fjälstret träs på korvhornet. Smörj hornet med lite olja, då glider det lättare på. 


Sedan är det bara att stoppa på. Låt en bit fjälster vara tomt i början av korven. Man kan sedan välja om man vill göra en lång korv och dela av när man är klar, eller om man vill snurra efterhand. Jag snurrade när jag tyckte korven hade lagom längd. Snurra åt samma håll, så den inte snurras upp. Här kan man också välja om man vill knyta med bomullssnöre eller bara snurra. 
Försök att undvika att få för mycket luft i korven. Jag fick luft i början, men lärde mig snart att undvika det. Håll emot när färsen kommer ut och ta det lugnt. När all färs är stoppad, klipps fjälstret av och en knut knuts på ändorna. 
Nu kan man snurra till lite extra, om det gått upp någonstans. 
Annars är det hela klart och korven nu reda att stekas. Korven kan gott ligga till sig en dag, innan stekning. Men det hade vi inte tid med. 


Stek korven på låg temperatur för att undvika att den spricker. Vi brynte den i smör i pannan och lät den sedan steka klart i ugnen på 175 grader i ca. 10-15 minuter. 

Jag serverade ugnsrostad klyftpotatis med timjan till korven, inte mycket mer än det faktiskt. Korven måste få ha huvudrollen. 

Vi planerar redan vår nästa korv. Det bara måste bli en thaikorv med smak av röd curry och kaffirlimeblad. Som den vi åt i fjällen. Het som attans, men riktigt god!


Ha nu en skön dag i solen och glöm inte att svänga inom Glommen om ni är ute och kör. Butiken har öppet till klockan 15.00 och även idag bjuds det på kaffe med dopp.

Välkomna!
//Malin









15 kommentarer:

  1. Jag äter ju inte korv, men fint av er att göra egen! Kram

    SvaraRadera
  2. Ja vad ska man säga? Jag är grymt imponerad! Tar ni beställningar? Skulle behöva ett par kilo i veckan framöver ;).

    SvaraRadera
  3. Egengjord korv är helt klart godast! Jag har aldrig gjort helt själv, men äter gärna mormors hemmagjorda. :-)

    SvaraRadera
  4. Gud va söt du är:) Och vilka snygga korvar! Du har kovtalang, det ser jag!

    SvaraRadera
  5. Härligt, Malin och Lars, ni är ju hur duktiga som helst! Så kul att ni vågade ge er på det, visst är det inte alls så svårt som man kanske tror? Bra att ni tänkte på den viktiga vätskepausen också:)
    Smaksättningen låter riktigt god, kanske vi får ta och prova den någon gång.

    Skulle man få luft i korven så kan man också ta en tunn nål och picka ett litet hål som luften slipper ut genom, det funkar bra.

    Tack för komplimangen/
    Håkan - och Anki


    SvaraRadera
  6. Alltså jag är så grymt imponerad! Snacka om att veta vad man äter (vilket vi förstått kan vara svårt dessa tider...) och att laga maten från grunden. Dessutom den coolaste korvstopparen (förlåt Håkan) jag sett tror.

    SvaraRadera
  7. Imponerande! Korvstoppandet bara växer och växer... Som Remsan säger. Här har man koll på ingredienserna vilket kan vara bra i dessa tider. Ja, du fattar galoppen...

    Kanske körvarna letar sig ända ut till butiken och försäljning så småningom :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Det är verkligen skillnad på korv och korv. Vad gott det ser ut!

    SvaraRadera
  9. Korvstoppning hör till allmänbildningen! Grattis till de vackra och till synes goda små korvarna.

    Jag undrade först vad ordet korvvuxen betydde men sen fattade jag. Kände först att jag nog är lite korvvuxen - kort och lite trind, stoppad liksom. Bra ord för mycket, haha! Du är bra läcker som korvstopperska tycker jag. Kram!

    SvaraRadera
  10. Men visst är det kul att göra korv?! Och så snygg röd färg ni fick till.
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Snyggt! God smakkombo och verkligen imponerande att göra egen korv :)

    SvaraRadera
  12. Vännen, du skulle platsa hos mästerkocken! Såg ju dom ikväll med korvstoppningen... :) Kram fina!

    SvaraRadera
  13. Åh, de ser jättegoda ut och så fina ni fick dem! Den smaksättningen får jag testa nästa gång. Kram Sandra

    SvaraRadera
  14. Snyggt!

    http://borglunds.wordpress.com

    SvaraRadera
  15. Snyggt!

    http://borglunds.wordpress.com

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.