I dag var jag riktigt sugen på att laga något riktigt gott till kvällsmat. Bloggen och matlagande har inte riktigt kommit i främsta rum, nu så här i slurtspurten inför öppnandet av butiken på fredag. Det har blivit en del mackkvällsmat och pannkakskvällsmat, med andra ord så har inte barnen farit illa av mitt matförsummande.
Fisk äts väldigt sällan hos oss, förlåt familjen Mårtensson. Kanske konstigt då vi bor i Glommen, ett fiskesamhälle precis vid havet. Svärfar fiskar torsk och makrill så vi har inte ont om fisk i frysen. Har egentligen ingen bra ursäkt alltså. Lax är väl den fisk vi äter oftast, som faktiskt alla i familjen tycker om.
I kväll blev det en fiskgratäng med spättafilé. En riktig fullträff! Det var så flott att vi till och med unnade oss var sitt glas vitt vin till maten. Receptet hittade jag i Marcus Aujalays kokbok, "Marcus kokbok". Gjorde några få förändringar i receptet, bland annat bytte jag ut champinjoner mot fänkål i såsen.
Fiskgratäng med fänkål och citron
700 g spättafiléer
1 gul lök
3 dl vitt vin
salt och vitpeppar
200 g färska skalade räkor
färsk dill
Lägg skivad lök i botten på ugnsfast form, häll på vitt vin och lägg på fisken. Krydda med salt och vitpeppar.
Baka fisken i ugn på 150 grader i ca 15 minuter tills fisken är nästan klar. Ta ut och lyft försiktigt upp fisken och lägg åt sidan. Spara spadet och löken till såsen.
Såsen:
1/2 fänkål
50 g smör
2 msk mjöl
spadet från fiskkoket
3 dl grädde
1 dl riven parmesan
1 äggula
2 msk citronmajonäs
lite citronsaft
salt och vitpeppar
Fräs hackad fänkål i smör utan att det tar färg. Vispa i mjölet och låt fräsa en minut.
Häll på spadet med löken från fiskkoket och låt koka upp. Häll på grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta kastrullen från plattan och vispa i parmesanost och äggula. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Duchessepotatis
800 g mjölig potatis (King Edward)
2 äggulor
3 msk smör
2 msk naturell olja
salt och vitpeppar
lite riven muskotnöt
Koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt ånga av en liten stund. Pressa potatisen och blanda sedan i äggulor, olja, smör och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Lägg i spritspåse och spritsa runt kanterna i ugnsform.
Sätt ugnen på övervärme med grill och gratinera potatisen lätt. Ta ut och lägg i fisken och häll såsen över. Ställ in formen i ugnen och gratinera tills den fått fin färg. Garnera med räkor och dill.
Bråda dagar i butiken nu, mycket som ska fixas och ordnas med inför fredagen. Än så länge är jag faktiskt inte nervös. Tror nog jag borde vara det, och det kommer nog. Svårt att veta hur många som kommer att besöka butiken på fredag och i helgen. Jag längtar så att få inviga Annies Stuga!
ser och låter riktigt gott och lyllos ni med fiskare runt knuten!
SvaraRaderaLena från Make Ahead Food
Mmm, fisk och fänkål passar så bra ihop. Vi är också avis på att ha fiskare så nära. I Tjockholm är det dyrt med fisk och den är faktiskt sällan pinfärsk buhu
SvaraRadera/Hanna kusse
Ingen fara, kära Malin:)
SvaraRaderaMen den där egenfångade makrillen får du mer än gärna skicka ner till oss, en absolut favoritfisk som man inte hittar så ofta i fiskdiskarna tyvärr.
Denna gratängen låter mycket god, spännande med fänkål i såsen.
Vi håller tummarna på fredag, riktigt hårt!
Kram
Smarrigt! Försöker äta fisk en gång i veckan i alla fall. Tisdagar och idag blev det fisk. Gott och festligt så jag borde haft lite vin till....:)
SvaraRaderaGratäng är ju gott!
Det gör ni rätt i att lyxa till det med god fisk o ett glas vin, härlig vardagslyx. Måste testa fänkål i fisksåsen det är ju så gott.
SvaraRaderaDet kommer att gå såå bra på fredag, och framöver så oroa dig inte. Kram
Fisk är den bästa maten på många vis. Smart drag med fänkål. Hurra för gratäng!
SvaraRaderaFisk o fänkål är så gott tillsammans, det blir fisk här med ikväll. Fast på ett annat vis men ett glas vitt blir det nog också!
SvaraRaderakramkram
Fiskgratäng kan verkligen vara supergott! Och fänkål tycker jag har lite av ett oförtjänt dåligt rykte, det som är så gott. Jag ska också ha i fänkål i min nästa fiskgratäng! Tack för uppslaget.
SvaraRaderaLycka till på fredag - kram!
Duchesspotatis, me like!
SvaraRaderaKänner du pirr inför morgondagen? Tror det blir många som besöker dig så bunkra upp med glöggen :)
Önskar dig all lycka till vännen, stor kram!