tisdag 26 juni 2018

MIN MIDSOMMARAFTON - MATEN VI ÅT

Nu duggar det inte tätt mellan inläggen inte. Man skulle kunna säga att jag tagit lite semester från bloggen. Jag är däremot väldigt aktiv på Instagram, så där kan ni kika in om ni är nyfikna på hur min sommar ser ut. Men med det sagt vill jag ändå flika in med ett prima recept på en laxröra. Det var vår förrätt på midsommarafton, men den kan med fördel ätas hela sommaren lång och långt in på hösten. 



Jag tror dock inte att er utsikt slår min, i alla fall inte den jag hade när bilden togs. Eller hela midsommaraftons kväll för att vara med exakt. Vi satt nämligen i en båtbod nere i Glommens hamn. I boden var det varmt och skönt, utanför inte riktigt så. Det var uppehåll och solen var framme nästan hela tiden, men det blåste svinkallt. 



Laxröra
300g kallrökt lax
2 dl Smetana
2 dl Hellmann´s majonnäs
1 hårkokt ägg
1 rödlök
2 tsk dijonsenap
1 kruka dill
salt & svartpeppar
laxrom

Rör ihop smetana och majonnäs tills allt blandats väl. Tillsätt senap, finhackad rödlök, grovhackat ägg och lax. Blanda tillsist ner finhackad färsk dill och smaka av med salt och svartpeppar. Servera laxröran på knäckebröd, jag använde Skedvi normalgräddat. Toppa gärna med rom av nåt slag. 


Om man istället kallar laxröran snacks, så var detta vår förrätt. Nämligen vinkokta musslor med focacciabröd. Gillar musslor väldigt mycket, men ogillar att man ofta får kassera ett stort antal innan kokning. Hur vore det med lösvikt på musslor? Då kommer man redan i butik kunna sortera bort dåliga musslor. Kanske blir en del svinn för butiken, men kunderna blir i alla fall nöjda. Nu klagade ju jag såklart och kommer att få kompensation för dåliga musslor. 

Det tråkigaste med musslor, förutom att många kan vara dåliga, är att rengöra dem. Nu skrubbar jag inte dem frenetiskt, för skalen brukar jag inte äta. Sedan vill man ju ha rena skal ändå, för såsen som blir är tokgod. Så lagom skrubb alltså och dra bort musslans skägg. Sortera därefter bort söndriga musslor och musslor som inte stänger sig, även efter man bankat dem mot nåt hårt. Bra idé att köpa lite fler än man behöver, för några kommer med säkerhet att vara dåliga. 

Utomhuskokning av musslorna (svinkallt)
 

Vinkokta musslor
1 nät blåmusslor
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 dl vitt vin
3 dl grädde
1 kruka färsk persilja
salt & svartpeppar
olivolja

Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs detta i lite olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt koka upp, häll då i grädden. Låt detta småkoka ca. 5-10 minuter på låg värme. Smaka sedan av med salt och svartpeppar. Smaken kommer att ändra sig, när musslor kommer i, men ändå bra att känna så att sältan är ok. 

Höj värmen något och tillsätt musslorna. Sätt på locket och skaka kastrullen lite. Låt nu musslorna småputtra i ca. 3-4 minuter och då ska musslorna ha öppnat sig. De musslor som inte öppnat sig kanske behöver lite tid till, så varmhåll de som öppnat sig medan resten får koka lite till. Om de ändå inte öppnar sig är de tyvärr dåliga och måste slängas. 



Blanda ner alla musslorna i grytan och strö över hackad persilja. Ett gott bröd är ett måste, för såsen måste man kunna suga upp med något. Ett focaccia är alltid rätt, så HÄR hittar ni ett bra recept på det. 




Sill hade vi ätit till lunch, så till huvudrätt blev det havskräftor. En klar favorit! 



Småpajer blev det också, de absolut smidigaste man kan göra. Jag lovar!

Brie- & mango chutney-pajer
1 rulle smördeg
150g brie
ca. 1 1/2 dl mango chutney

3 ägg
2 1/2 dl matlagninggrädde

salt och peppar

Rulla ut smördegen över en smörad muffinsform. Skär ut fyrkanter runt varje hål och tryck försiktigt ner smördegen i hålen. Klicka i lite mango chutney och lägg i en bit brie. 

Vispa samman ägg, grädde, salt & svartpeppar. Häll lite äggstanning i varje paj och toppa med lite riven ost. Grädda i 225grader i ca.10-15 minuter. 



Till dessert åt vi Pavlova med flädercurd, vispad grädde och jordgubbar toppad med limesocker. Den godaste efterrätten jag ätit på länge! Bra att göra nu när Lars gjort helt ny flädersaft. 




Pavlova
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

1 tsk äppelcidervinäger

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sedan salt och hälften av sockret. Vänta några minuter och tillsätt därefter resten av sockret. Fortsätt vispa i ca. 5 minuter. Tillsätt därefter vinägern och sikta i vaniljsocker och majsstärkelsen. Vispa nån minut till. 

Klicka ut marängsmeten på ett bakplåtspapper. Låt kanterna vara lite högre än mitten av kakan. 



Baka marängen på 125 grader i ca. 1 1/2h. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar tills den kallnat. 

Flädercurd
1 citron, saften
1 1/2 dl outspädd flädersaft
100 g smör
1 dl socker

4 ägg

Häll citronsaften i en kastrull tillsammans med flädersaften, smöret skuret i mindre bitar och hälften av sockret. Hetta upp blandningen och vispa under tiden sönder äggen tillsammans med resten av sockret.

När fruktsaftblandningen har kokat upp vispar du ner äggsmeten i den. Vispa noggrant tills curden börjar tjockna. Låt curden sjuda på låg värme i någon minut, dra sedan kastrullen av värmen och sila krämen genom en ganska finmaskig sil för att få den riktigt slät. Häll upp på väl rengjorda burkar och låt svalna i kylen. Förvara kallt. Flädercurden är hållbar i 1-2 veckor. 

(Recept från mittkök.expressen.se)

Limesocker är ju väldigt trivsamt och gott. Väldigt lätt att göra är det också. Bara att cesta/finriva skalet av två lime, gärna ekologiska, och blanda med 2 dl socker. Eller hur mycket lime och socker man vill ha helt enkelt. Men alltså bara limecest och socker. 

Använde limesockret till att toppa två bakverk på midsommardagen. Alltså väldigt användbart!


Klart man ska ha både midsommarkrans & kräfthatt 

Ha det gott!

//Malin


2 kommentarer:

  1. Åh så gott alltihopa! Särskilt musslorna och tårtan med flädercurd!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.