Nu när vi då äntligen är inne i december månad kan maten vara lite extra härligt julig, men inte nödvändigtvis traditionell julmat. Kvällens middag bestod därför av glögg x 2. Det var glögg både i marinad och sås.
Glöggmarinad
2 dl glögg
2 msk kalvfond
1 msk japansk soja
3 vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg ner köttet. Lägg i kylskåp och låt ligga där så länge som ni kan, typ gärna 6-7h. Tag ut köttet i god tid innan det ska stekas. Blir bäst om det är rumstemperatur. Salta och peppra köttet innan stekning. Stek köttet i olivolja och smör. Stekpannan kan vispas ur med lite vatten och skyn blir perfekt att hälla i såsen.
Låt köttet gå klart i ugnen på 150grader tills dess att innertemperaturen är 65grader. Låt därefter köttet vila i ca. 10 minuter innan det skärs upp.
Glöggdoftande rödvinsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
3 dl glögg
1 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
flingsalt & svartpeppar
1 tsk majsstärkelse
1/2 dl vatten
Hacka lök och vitlök och bryn i olivolja tillsammans med rosmarin. Häll på glögg, vin, vatten och fond. Låt såsen sjuda tills den reducerats till hälften. Sila av den och koka upp. Välj nu om du vill att den ska vara lite tjockare eller om du är nöjd som den är.
Vill du har den lite tjockare kan såsen redas av med lite vatten och majsstärkelse.
Potatisgratäng
1 kg mjölig potatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar
Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt. Lägg i gryta och häll på grädde och mjölk. Salta och peppra och koka upp. Sänk värmen på plattan och låt potatisen småsjuda tills den är mjuk, eller al dente. Lägg sedan över i ugnsform/ugnsformar och ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 20 minuter.
Hoppas att ni vill testa receptet i jul!
//Malin
Vilken härlig middag👍😊
SvaraRaderaTack snälla! Ja, det blev riktigt gott.
RaderaKram kram
Vad gott det ser ut! Vad använde du för glögg? :)
SvaraRaderaHej,
RaderaJag använde en "vanlig" alkoholfri glögg.
God Jul!
//Malin