Ganska klyschigt, men visst är det väl ändå ganska mysigt med hösten och den mat man då lagar? Mat som man ofta inte lagar när det är varmt och skönt utomhus. Inte jag i alla fall, kan ju inte prata för någon annan. Vet att jag skriver samma sak på bloggen varje höst, att jag ska laga mustiga grytor och värmande soppar. Lika bra att slå slag i saken, som man säger.
Köttfärssoppa
500g köttfärs
7 potatisar
2 morötter
10 cm purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk chilisås
2 msk kalvfond
2 msk japansk soja
1 msk Herb de provence-paste (eller valfria torkade örter)
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
400g krossade tomater
1 1/2 l vatten
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
olivolja
Skala och dela sedan potatis och morot i bitar. Strimla purjolöken och skölj noga.
Fräs färsen i olivolja och tillsätt sedan purjolöken. Blanda därefter ner tomatpuré, chilisås, fond, soja och Herb de Provence-pasta. Har man inte kryddpasta kan man krydda med valfria torkade kryddor. Rör runt tills allt blandats väl.
Pressa i vitlök och häll på krossade tomater och vatten. Smula ner buljongtärningen och låt sedan soppan småputtra tills dess att potatis och morötter är lagom mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar.
Toppa gärna soppan med en klick créme fraiche.
Till en soppa passar det väldigt bra med bröd av något slag. Jag har nu fastnat extra för de här snabb-bakade frallorna som ställs in i kall och och som jäser under tiden ugnen värms upp. Frallorna blir klara på under en timme. Receptet hittar ni HÄR
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.