fredag 14 juli 2017

FYLLD LAMMSTEK MED PARMESAN, CITRON & ÖRTER


Lammkött är nytt kött för mig. Ja, Lars har jag kvar så inte den sortens lammkött... Har nog bara tillagat lammkött en gång tidigare. Men efter kvällens middag kommer det bli oftare. Ja, oftare än vart tionde år i alla fall. Hur som helst så blev det bra, väldigt bra. Speciellt tillsammans med de tillbehör vi hade, ugnsrostad potatis, bakade kvisttomater och rödvinssås. 

Fylld lammstek
1 st benfri lammstek
1/2 kruka timjan
1 msk färsk rosmarin
finrivet skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
1 msk vitlökspaste
1 msk Herbs de provencepaste
3 msk citronolja
1 dl riven parmesanost
flingsalt & svartpeppar

Riv osten och blanda med olja, citronsaft, citronskal, paste och finhackad färsk timjan och rosmarin. Har ni ingen örtpaste, går det bra med pressad vitlök och lite mer av timjan och rosmarin. Blanda till en härlig röra och smaka av med lite flingsalt & svartpeppar. 





Lägg ut lammsteken på skärbräda, salta och peppra. Är bra om ni har en urbenad lammstek som är lätt att fylla med den goda röran. Har ni inte det, får ni googla hur man gör det...




Bred alltså på röran på köttet och rulla ihop. Bind med steksnöre. Salta och peppra utsidan av köttet. Lägg på citronskivor och rulla in i alufolie i väntan på grill. 

Köttet grillades över indirekt värme och grillen höll ca. 200 grader. Vi körde köttermometer hela tiden och tog köttet från grillen när temperaturen är uppe i 60 grader. Lägg därefter köttet i aluminiumfolie och låt vila tills temperaturen är uppe i ca. 64-65 grader. 




Rödvinssås
1 msk olivolja
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk timjan
1 tsk torkad timjan
2 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
flingsalt & svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med timjan.
Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. Man kan reda av såsen med lite majsstärkelse, men jag tycker det räcker med den nedreducerade såsen. Smaka av med salt & peppar. 



Jag lade tomater och potatis i samma ugnsform och ringlade över vitlöksolja, strödde över flingsalt, örtsalt och svartpeppar. Tomaterna smaksattes även med färsk timjan. Sedan in i ugnen på 225 grader i ca. 25 minuter. 







Trevlig helg!

//Malin








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.