måndag 1 april 2013

CHOKLADTÅRTA MED HALLON OCH JORDGUBBAR


Hur mätt man än är så måste man ju trycka i sig lite dessert också. Jag förstår helt klart barn som inte vill äta upp, men som sedan lätt trycker i sig efterrätt. Det finns alltid rum för något gott i min mage, tyvärr... 

Den här mastiga saken bjöd jag på i lördags, choklad, choklad och lite mer choklad. Ingen luftig och lätt dessert, utan en tung mastig chokladkaka. Lite grädde till och efter det ingen vägning på en månad, minst.

Chokladtårta
200 g choklad, ca. 60% kakaohalt
1 dl kaffe
200 g smör i kuber
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
1 dl rörsocker strö
2 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
3 ägg
1 dl mjölk

Chokladkräm
400 g mörk choklad, ca. 60% kakaohalt
5 dl vispgrädde
4 msk socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och pudra med kakao.
Hacka chokladen. Värm kaffet i en kastrull, ta från värmen och låt chokladen smälta däri. Låt sedan smöret smälta med chokladen.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen och blanda med mjölken. Rör ner chokladblandningen och äggblandningen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 1 h. Testa med provsticka om kakan är färdig. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna helt.

Grovhacka chokladen till krämen och lägg i en skål. Hetta upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan precis när den börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna - den tjocknar när den svalnar.

Skär kakan i tre delar med vass kniv eller tårtdelare. Lägg ihop delarna med chokladkräm mellan. Avsluta med ett lager chokladkräm på toppen och runt om. 

Täck med bär och servera med vispad grädde eller kanske lite glass.

Recept från tidningen Matmagasinet, nr 3 2013


Ingen vidare bild, men sjukt god ändå. Tror nog jag måste ta en bit till eftermiddagsfikat, blev ju en hel del över.




//Malin


6 kommentarer:

  1. Den har jag oxå spanat in, den verkar ju vara farligt god!!!

    SvaraRadera
  2. Chocolate heaven! Chokladtårtor är gott och min man säger att han har en skild mage för godsaker, jag tror att jag har en sådan också :) Kram

    SvaraRadera
  3. Oj jäklarns! Vilken drömtårta!
    Jag har också en extra mage för efterrätter. Och ost. Och vin. Eventuellt för chips också.

    SvaraRadera
  4. Man har ju en liten extra dessertmage som tur är! :) Ser ljuvlig ut!

    SvaraRadera
  5. Det kan liksom bara inte bli fel med chokladtårta! :-D

    SvaraRadera
  6. Det finns inget godare än en chokladsprängd tårta! Ju kladdigare desto bättre:)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.