I söndags packade vi bilen full och drog till skogs, eller till Dalarna för att vara mer exakt. Eller till skogen i Sunnansjö, Ludvika, Dalarna för att vara fullständigt korrekt. Vänner har en stuga där och där bestämde vi oss för att fira nyår.
Tyvärr har det regnat även där så det regnet hade tagit mycket på all den snö de haft där uppe under en tid. På nyårsdagen fick vi dock lite vinterkänsla, då vi drog till Romme Alpin i Borlänge för lite pulkåkning och skidresekänsla.
Vilket ställe! Dit hoppas vi kunna åka igen.
Under hela vistelsen i Dalarna har jag varit konstant mätt. Det har inte varit många timmar mellan måltiderna eller mellan fikastunderna. I dag kommer jag att visa er vad vi åt på nyårsafton. Det är ju snart en afton igen, så något kanske faller er i smaken.
Som aptitretare blev det två olika sorter, baconlindade ädelostfyllda dadlar och små ostsnacks. Riktigt goda små tilltugg. Till detta Champagne så klart. Champagne André Clouet Brut, inköpt i Frankrike. Fint ska det vara!
Ädelostfyllda dadlar
14 dadlar
40 g ädelost
1/2 paket bacon
Dela dadlarna och ta ur kärnorna. Lägg i en bit ädelost i varje dadel och linda en halv skiva bacon runt om. Stek i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, men håll koll så att de inte bränns.
Ostsnacks
2 påsar riven Västerbottenost
2 äggvitor
2 msk mjöl
gröna oliver
Vispa samman ost, äggvita och mjöl med elvisp. Forma till rulla och lägg kallt. Blir degen för kladdig så blanda i lite mer mjöl. Precis innan de ska in i ugnen så formas små bollar av degen och en halv oliv trycks in i mitten. Grädda i 200 grader i ca. 10 minuter, men håll även här koll så inte snacksen bränns.
Till förrätt blev det Bruschetta, en rätt jag fick på en tjejfest i höstas. En tallrik full av smaker, makalöst gott.
Bruschetta
Olivoljesmör
50 gram smör
0,5 dl olivolja
Bruschetta
250 gram körsbärstomater
1 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
2 st vitlöksklyfta(or)
1 tsk salt
1 tsk kryddor, fransk örtkrydda
1 st baguette
2 msk olivoljesmör
250 gram mozzarella
Garnering
färsk spenat
balsamvinäger
Tillagning
6 - 8 portioner
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela körsbärstomaterna i mindre bitar och marinera ihop med olivolja, timjan, finhackad vitlök, salt och fransk örtkrydda. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och baka dem i ugnen i 15 min. Gör i ordning olivoljesmöret genom att noga blanda rumsvarmt smör med olivolja.
Bred ett lager olivoljesmör på brödskivorna och grilla dem gyllenbruna på ett galler i övre delen av ugnen.
Garnera med skivad mozzarella, färsk spenat och balsamvinäger.
Recept: tasteline.se
Till varmrätt, då vi var som mättast, blev det helstekt ryggbiff från Gårdsbutik Thuresson, med potatisgratäng, sparris, rödvinssky och egenslungad bearnaisesås. De galet goda såserna stod min kompis Jenny för.
Köttet kryddades med flingsalt och nymalen svartpeppar, därefter bryntes det snabbt i smör och slogs sedan in i folie. Köttet bakades sedan i ugnen tills det var härligt rosa. Temperaturen på ugnen började på 100 grader, men sänktes efter hand. Köttet fick en köttermometer i sig och fick stå inne tills det uppmätte 55 grader i innetemperatur. Köttet fick sedan vila i någon timme och sattes sedan in för lätt uppvärmning precis innan vi skulle äta. Köttet blev perfekt mediumstekt.
Till varmrätten drack vi två olika Amaronevin. Lika goda båda två.
Till dessert blev det chokladfondant med ananassalsa och glass. Vi åt efterrätten klockan elva, först då var vi någorlunda sugna på något sött.
Chokladfondant
200 g choklad
200 g smör
4 st ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
Smält försiktigt smör och choklad tillsammans. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner chokladsmöret i äggblandningen. Blanda mjöl och kakao och sikta ner detta i smeten. Vänd försiktigt in mjölblandningen i smeten. Häll upp i formar. Baka av en till att börja med för att kolla tiden. Kanten på fondanten ska vara ganska fast och mitten lös. I vår ugn var 7 minuter lagom, men det varierar från ugn till ugn.
Ananassalsa
1 ananas
2 msk ljus rom
1/2 kruka mynta
Skär ananasen i bitar och blanda med ljus rom. Låt gärna detta stå och marinera en stund innan desserten ska ätas. Den hackade myntan blandas dock inte i förrän precis innan servering.
Vi körde så klart på Champagne även till detta, Tsarine Brut Premier Cru. Fasligt gott!
Sedan var vi mätta åtminstone fram kl. 10.00. För jag vaknade konstigt nog med kurrande mage på nyårsdagen, hur kan det vara möjligt?
Ja, vilket år! Och vilken härlig avslutning. Så mycket god mat på en och samma kväll!
SvaraRaderaGod fortsättning!
Det var minsann ingen dålig meny på ert firande, så mycket gott! Båda skumporna har vi druckit och Tsarine var en väldigt trevlig bekantskap, det ena Amaronevinet ska vi hålla ögonen öppna efter, tack för tipset!
SvaraRaderaEtt riktigt härligt år med så mycket spännande händelser!
God fortsättning,
kram
God fortsättning på det nya året och vilken fin meny ni hade! Kram
SvaraRaderaEn nyårsmeny värdig namnet! Vad härligt att åka iväg till Dalarna sådär. Att snön regnade bort kan man inte göra så mycket åt. Samma hos oss, det skvalade uppifrån och droppade från tak och träd.
SvaraRaderaGod fortsättning Malin!
Kram Lotta
Alltså säg till nästa gång ni äter samma meny! I´ll be there;) Chokladfondant är nog världens bästa uppfinning och champagne likaså!
SvaraRaderaAllt ser ju supermumsigt ut! Jag får ta och göra de där olivostgrejerna. Mums!
SvaraRaderaNu till gymmet efter allt ätande! Kram!
Allt ser ju supermumsigt ut! Jag får ta och göra de där olivostgrejerna. Mums!
SvaraRaderaNu till gymmet efter allt ätande! Kram!
Vilken fantastisk meny! Ojoj, vet inte om jag hade varit hungrig dagen efter kl 10 ;)
SvaraRaderaGod fortsättning fina du, kramar!
Mums!!!! God fortsättning och tack för all inspiration!
SvaraRaderaÅsa "acepinky"
Wow! Vilken nyårsmat! Jag gillar allt, även det ni drack. Men du, glöm inte min inbjudan nästa år ;-)
SvaraRadera