Vilken middag jag fick till i kväll då, precis värdig en måndag. Fint nog för att fira att en ny vecka startat och för att få användning av ännu några av kantarellerna från mor och far.
Detta är min favoriträtt och något jag skulle kunna äta varje vecka, kanske oftare. Som tur är ville barnen ha pannkakor, så desto mer till mig och Lars. Jag fick även i dag användning av en av Gunnarshögs smaksatta rapsoljor, vitlöksoljan för att vara mer exakt.
Vi använder ofta rostas när vi äter kött. Rostas är det näst möraste nötköttet, bara oxfilé är mörare. Köttet är en del av den inre muskeldelen av rostbiffen och är mycket prisvärd.
Risotto med trattkantareller
Färska trattkantareller
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
Olivolja
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong
2,5 dl färskriven parmesanost
3 msk vitlöksolja
salt & nymalen svartpeppar
Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan.
Hacka löken och fräs den i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas.
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten.
Ta sedan bort risotton från plattan och blanda i svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Blanda även i vitlöksolja.
Låt risotton vila något innan servering. Ringla även lite vitlöksolja över risotton vid serveringen.
Receptet på grundrisotton kommer från arboririsförpackningen.
Baconlindad rostas
500 g rostas
1 pkt bacon
Flingsalt & nymald svartpeppar
smör
Salta och peppra köttet och linda det med bacon. Bryn i smör och placera i ugnsfast form. Stick i en köttermometer och låt köttet stå inne till den visar 56-58 grader. Låt köttet vila i folie en kort stund innan servering. Köttet blir då perfekt rosa, alltså mediumstekt.
Ja, ser där fick du nytta av den smaksatta rapsoljan. Tycker det är toppen att du kommer att sälja det i din butik, hurra!
SvaraRaderaRisotto är så gott. Det är svårt att fota risotto men jag tycker att du har lyckats bra min vän, kram! :)
Vilken krämig och god risotto! Kram
SvaraRaderaAbsolut en värdig måndagsmiddag ;) kan tänka mig den vilken dag som helst. Självplågeri att titta på och läsa om så mycket god mat när man levt på varma koppen och macka ;(. Men hittade lite choklad i ett skåp och det måste man få trösta sig med när man är sjuk ;).
SvaraRaderaRapsoljorna är toppen btw. Kram
Risotto på riktigt är bland det godaste man kan äta. Ser jättegod och krämig ut!
SvaraRadera/ Lena från make Ahead food
Vilken lyxmiddag!! Ser verkligen jättegott ut!!
SvaraRaderaÅhhhh va gott de ser ut,yummi.skulle gärna få ha de där på middagsbordet än min halva kebabrulle
SvaraRaderaMaaahhhhhhhhh..vad gott!! Yum yum yum! Har precis ätit men nu kurrar det banne mig i magen..igen!! Oh lord, jag kommer så skylla på dig för mitt nästa halvkilo ;) :P Kram Mary
SvaraRaderaÅh, risotto! Jag gör också med trattisar ibland. Det blir så gott och passar fint till allt möjligt kött. Jättefint fotat!!! Kram!
SvaraRaderaPerfekt rött kött och vilken ljuvlig risotto! Trattisar, det är gott!
SvaraRaderaTänkte jag skulle bli bättre på att laga kött, och få mer koll på de olika delarna. Rostas - näst mörast står det nu i min mentala anteckning :)
SvaraRaderaTrattkantarellrisotto låter som en dröm.
Mmmmmm....är allt jag kan säga. Love risotto!!! Och med en bit rostas så är den helt hemma ;o)
SvaraRaderaUsch så trist för er att banken ska 'klydda'. Inte riktigt det man behöver nu när man är så nära!! Hoppas att det löser sig fort...
Jamen, varför kommer du inte bara över och hänger med på mina inköpsrundor :)))) Hur kul som helst!! Du har väl snart höstlov eller?? ;o)
Kram på dig o ha en skön torsdag imorgon!
Ulrika