lördag 13 oktober 2012

PRINSESSTÅRTA TILL EN 4-ÅRING



Är det inte lite typiskt att det öser ner regn i dag när alla är lediga, och i veckan när alla jobbat så har det varit härliga höstdagar? Lite som det var i somras faktiskt, när helgen kom försvann solen. 

Lars hade utomhusprojekt på agendan i dag, som nu inte blir av på grund av det här vädret. I stället har vi en lycklig son som får spela tv-spel med sin pappa. 

Jag har precis kommit hem från min barnjympa på Friskis och tänker ta en stor kopp te och sedan titta i mina fina mat- och inredningstidningar. Har liksom inte hunnit det innan i dag. Dock blir det inte att sitta länge, för i dag blir det till att fira min mormor som fyller 94 år. Min fina mormor Majken. Hon har bjudit in till storkalas med smörgåstårta, gräddtårta och gottebord. Ska bli så mysigt så!

Men det är inte Majken som ska få Barbietårtan, även om hon säkert uppskattat den. Nej, den ska en liten tjej som fyller 4 år bjuda på på sitt barnkalas. Hoppas alla blir nöjda. 


Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.



Chokladfluff
180 g chokladknappar
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Rårörda bär
200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).


Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljarom

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.

Glasskräm
2 dl vispgrädde
6 msk marsanpulver
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjölk med marsanpulver och ställt kallt. Vispa grädden och blanda sedan med marsankrämen och vaniljsockret.




Det tar några dagar att göra tårtan, då det är flera olika moment att fixa med. Förts behöver man två tårtbottnar och de brukar jag baka två eller tre dagar innan tårtan ska ätas. Säg att de bakas på onsdagen för att ätas på lördagen. På onsdagen gör jag också chokladfluffet, som ska stå i kyl över natten. På torsdagen fyller jag tårtorna och placerar dem i en rund skål. Detta skär jag ut innan jag fyller dem så klart. Skålen plastas in innan tårtbottnarna placeras i den. När tårtbottnarna är fyllda plastas allt in och får stå till fredagen. Då spacklas tårtan med smörkräm och täcks med marsipan och garneras fint. Nu är tårtan  klar, men kan mycket väl stå till lördagen innan den äts. 


<3 Ha nu en riktigt skön lördag kära vänner!<3 

17 kommentarer:

  1. Ja att göra tårtor är verkligen ett flerdagarsprojekt men kul är det! Din tårta blev jättefin precis som den förra barbietårtan.

    Ja, typiskt att vädret ska vara så. Vi har haft riktigt kallt på morgnarna men mitt på dagen riktigt varmt som du skriver sommarvärme och sen kallt igen på natten. Önskar dig en fin lördag, kram!

    SvaraRadera
  2. himla fin tårta! :)

    Funderingar på halloweeniga kakor? Kolla in min blogg där du hittar fingerkakor perfekta till halloweenkalaset :)

    SvaraRadera
  3. Så fin tårta! Grattis till din mormor, hoppas hon få en fin dag! Kram

    SvaraRadera
  4. Men jösses amalia! Ännu en fin barbietårta!! Ett tips: Starta eget och gör andra glada med dina kunskaper inom bakverk! Fantastiskt bra gjort återigen! Kul att du är med i min tävling! Kanon! Ha en riktigt bra lördag!

    SvaraRadera
  5. Grymt fin tårta! Kanske ska baka en sådan till Calles födelsedag näst-nästa vecka?! :=)

    Hoppas du får en superfin helg!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Men vilket jobb, det hade vi aldrig get oss på, tur det finns människor som du Malin som vågar dej på så här fina skapelser!
    Klart mormor Majken hade uppskattat tårtan, varför inte liksom?

    Här började dagen med ösregn med vid middagstid så sprack det upp och blev så härligt, soligt och fint.

    Ha en fortsatt skön lördagskväll,
    kram

    SvaraRadera
  7. Oj, vad fin! Det där skulle jag aldrig fixa att göra!

    Vi har haft en riktigt hyfsat fin höstdag, faktiskt. Solen har visat sig, det har visserligen blåst lite men på med ordentligt med kläder bara. Har tvättat av utemöblerna och så har vi stuvat undan dem för vintern.

    Trevligt kalas önskar jag dig och fortsatt trevlig helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. åh vilken prinsess dröm och få en sån tårta.Hoppas ja får chansen och göra fler än den ja gjorde för länge sen.

    SvaraRadera
  9. Lika fin tårta som din förra!! Du är jätteduktig!!!
    Inget projekt för mig dock....men mäkta imponerad över dom här fina tårtorna!!!

    SvaraRadera
  10. Jag hade älskat att få en sån tårta när jag fyllde fyra. Kanske får jag önska mig det till jag fyller nittiofyra istället? Just nu känns det som om jag är minst åttiofem - har jobbat mig trött under veckan som gick.

    Hoppas att din helg blir fin trots vädret. Kramar!

    SvaraRadera
  11. Helt galet fin tårta!

    Och vad mysigt så länge man kan fira sina mor/farföräldrar!
    Inget dåligt kalas hon verkade bjuda på!

    Ha en skön söndag!
    Kram Mariette

    SvaraRadera
  12. Du är så otroligt duktig på det där!! Dina tårtor är alltid så välgjorda och estestisk perfekta.
    Ha en fin söndageftermiddag!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Wow! Jag, som lider av någon form av tårt-förstörar-tourettes, är mycket imponerad!

    SvaraRadera
  14. Här blev det en chokladprincess igår, ditt chokladfluff låter smaskens!

    kramkram

    SvaraRadera
  15. Hur får man i Barbiedockan eller hur gör man med den?
    MVH Jonna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Jag kapade barbies ben vid knäna, sedan tryckte jag bara ner den innan jag lade på marsipantäcket. Ingen Barbie man kan leka med efteråt alltså. ;-)

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.