söndag 14 oktober 2012

CITRONPAJ - LEMON TART - TARTE AU CITRON


Söndag kväll, vart tog helgen vägen? Swisch, så är det måndag igen. Men swisch så är det fredag igen, eller hur?

Den här pajen bjöd jag på när HN var på besök. En riktigt frisk och fräsch paj som inte blir sämre av en klick grädde vid sidan om. Receptet är Mary Berrys, en av domarna i mitt favorit-tvprogram, The British Great Bake Off. Englands Hela Sverige bakar, men tusen gånger bättre. Programmet finns att titta på på 
Youtube

Lemon tart
175 g vetemjöl
100 g smör
25 g florsocker
1 äggula
1 tsk kallt vatten

Fyllning
5 ägg
125 g grädde
225 g socker
3-4 citroner, juice och finrivet skal
florsocker för garnering

Mixa mjöl, smör och florsocker i en matberedare tills dmedet liknar brödsmulor. Tillsätt sedan äggula och vatten.
Mixa tills allt blandats ordentligt och knåda sedan ihop degen till en boll. Ställ kallt i ca 15 minuter.
Smöra en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Ta loss bottnen och lägg på bakplåtspapper. Rita en ring runt om som är ca 4 cm större än själva bottnen.
Mjöla bottnen och placera degen ovanpå. Kavla ut degen så att den täcker den ritade cirkeln runt bottnen. Lyft upp och placera i pajformen. Ställ kallt i ca. 30 minuter.
Nagga bottnen och lägg folie över kanterna, så de inte sjunker ner under förgräddningen. Grädda i ca 12-15 minuter på 200 grader. Ta bort folien och jämna till kanterna om det behövs. Grädda sedan i ytterligare 10-12 minuter, tills pajbottnen är torr och fått fin färg. Ställ för att kallna medan du gör fyllningen. Sänk också ugnen till 170 grader.

Fyllning:
Knäck äggen i en skål och vispa samman dem. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Häll fyllningen i den avsvalnade pajformen. För att undvika spill kan man hälla i lite fyllning innan formen går in i ugnen och fylla på resten när formen är på plats i ugnen. 
Baka i ca 30-35 minuter eller tills pajen känns klar. Den ska vara lite lösare i mitten än i kanterna. 
Låt pajen kallna något och lyft sedan upp pajen ur formen. Det lättaste sättet är att ställa pajen på en burk, och låta den löstagbara kanten falla ner på underlaget. 
Pajen kan serveras både ljummen och kall. Pudra pajen med florsocker precis innan servering. Servera den gärna med en klick lättvispad grädde.

Domarna i mitten och programledarna vid kanterna. Bild från bbc.co.uk



17 kommentarer:

  1. Mary Berry är min favorit också! Syrlig paj är gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Himmel så god och fräsch den ser ut. Inte dåligt att få den levererade på tre språk heller :-)

    Svisch, svisch. Snart är det fredag igen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Åh, frun här älskar en riktigt syrlig citronpaj, det ska verkligen ila i kinderna:)

    Likadant med Masterchef-Mästerkocken-, man kan inte jämföra den Australiensiska versionen med den svenska, det är ljusår mellan de programmen.

    Ja, vi svischar också gärna med!

    Kramar,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  4. HN? Ska du komma med i tidningen? Vad kul!! När?

    SvaraRadera
  5. Jag uppskattar sötsaker med citrussmak. Det blir sån god kontrast! Härlig paj ser det ut att vara!

    SvaraRadera
  6. Uj uj, hon såg sträng ut domardamen! Jag har aldrig sett den engelska varainten av programmet men antar att det är som med det mesta i TV-väg. Det slår svensk TV med hästlängder.

    Jag älskar dubbeltydligheten i ordet "tart". Lemon tart är fantastiskt gott! Kram!

    SvaraRadera
  7. Syrligt me like... och jag kan bara instämma med Erika, gillar ordet tart ;)

    Måste spana in det brittiska programmet. Måste erkänna att jag är lite besviken på det svenska... än så länge åtminstone.

    Ja, jösses vad det svischas... nu har redan måndagen nästan gått... snart svisch, fredag!

    SvaraRadera
  8. Mm, citronpaj är väldigt, väldigt gott!

    Swisch så är måndagen snart slut och swisch så är helgen här igen :)

    SvaraRadera
  9. Hej goa Malin!

    Ahhh den där ser också väldigt god ut!
    Gillar sötsyrliga bakverk (citron och lime) <3

    Kram
    Mia

    SvaraRadera
  10. Oj. OJOJOJ. Citronpaj, kan det bli bättre?
    Kanske ska kolla på den engelska förlagan till programmet, har hört mycket bra om det. Det svenska däremot... trodde jag skulle gilla det, men blev besviken.

    SvaraRadera
  11. Halloj så här på morgonkvisten!! Jag måste dyka in här och berömma ett fint reportage i tidningen! Det blev ju kanon! Vad kul!! Så spännande med butik! Lite "lull-lull" är ju alltid kul att spana in :-) Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  12. åh tack för tipset,nu ska ja kolla in det oxå.
    åh vilken fin paj,låter riktigt somrigt och fräscht

    SvaraRadera
  13. Alltså, det där var väl taskigt att lägga upp ett recept på en citronpaj, som jag varit sugen på i flera veckor ;) Å det hela blev vl inte bättre när M kom hem o berättade att han minsann fått smaka o att den var himla god. Nu måste jag ju baka! ;) haha.

    SvaraRadera
  14. Var inne på ica och när jag står i kassan o väntar ser jag att det står om dig och din bloggi HN. Tänkte den måste jag köpa och läsa...jättekul!

    SvaraRadera
  15. Kan tänka mig att hennes recept är bra. Har testat Gordon Ramsay's och det är med himla bra.

    Älskar sådana här klassiker! :)

    SvaraRadera
  16. Fyfan vad dålig deg, det gick inte att göra något med den, Gick helt sönder, SKIT!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt! Konstigt, den blev bra när jag gjorde den.

      Kram Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.