torsdag 10 maj 2012

CHOKLAD- & ESPRESSOCUPCAKES


Ledig dag och dessutom ösregna, då kan det inte vara annat än bakning på schemat. Har till och med tänt ljus, vilket får det att kännas nästan lite höstligt. Men det är det inte, tack och lov för det!


Jag hittade det här receptet på bloggen Call me cupcake. En helt galen blogg med de grymmaste bakverk ni kan tänka er. Bilderna är som riktiga konstverk. Linda Lomelino, som har bloggen, har även släppt en tårtbok, Lomelinos tårtor



Har den inte ännu, men det får nog fixas snart.

Choklad- och espressocupcakes 12-15st
75 g smör
1/2 tsk vaniljpulver (1 1/2 tsk vaniljsocker)
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker
1 stort ägg
1 dl starkt nybryggt kaffe
1 1/2 dl filmjölk (kan ersättas med mjölk)


Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål. Blanda kaffet med smöret. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.


Espresso & chokladfrosting
200 gram mörk choklad (70%)
300 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
2 msk stark espresso (kaffe går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver (1 1/2 tsk vaniljsocker)

Smält chokladen i vattenbad och låt sedan svalna. Vispa smöret vitt och fluffigt. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.

Dessa ska bjudas på, både till vänner och kollegor. Hoppas det kommer att smaka! 






13 kommentarer:

  1. Hej! Vad använder du för sprits? Det blir så fint på dina cupcakes ! :)

    SvaraRadera
  2. Så fina, vill bara ha en nu. När kan jag komma på fika? =)

    SvaraRadera
  3. Tack! Jag använder en sprits från Lekué. Fick den tillsammans med en macaronmatta, använder den alltså även till att spritsa macarons.

    SvaraRadera
  4. Amy, du är välkommen när du vill!

    SvaraRadera
  5. Jättefina : ) ser urgoda ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Så vackra! Jag gillar bakverk med kaffesmak och med en god frosting, I'm in heaven :) Kram

    SvaraRadera
  7. I den bloggen kan jag bli sittandes i timmar, wow!
    Idag blir det chokocupkaces även här..

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. a linda är grym på att ta bilder o så klart bakar goda saker.
    ja med vill ha boken,och dina cupcakes ser ju riktigt goda.
    gillar dem där tugummi strössel,så goda

    SvaraRadera
  9. Riktigt fina blev dom, härlig färg på strösslet!

    SvaraRadera
  10. OOOOHHH vilka finingar! Och choklad, min favrit. Tur jag inte var hemma hos dig vid det här bakningstillfället, du hade nämnligen inte fått en enda cupcake över;)

    SvaraRadera
  11. Är så kul att hon fått göra en kokbok!
    sv: Va roligt att din sambo var med i Göteborgsvarvet, hoppas det gick bra! Du får äta sushi en annan dag :D
    Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.