onsdag 30 november 2011

LUSSEBULLAR MED MANDELMASSA OCH SAFFRAN



Jag älskar bullar! En nybakad bulle med ett riktigt kallt glas mjölk, finns inget bättre. När det närmar sig jul kan man lyxa till bullarna lite också, den här gången med mandelmassa och saffran. 


Nu är klockan 21.00 och jag sitter bänkad framför tv:n. "Leilas söta jul" visas på Kanal 7. I kväll var det saffran som skulle ha huvudrollen. Kommer absolut testa något av det hon bakar. Lutar åt Saffransskorpor från kvällens program.


Men gillar faktiskt inte studion där programmet spelas in. Hur juligt känns det? Brun som en pepparkaka är hon i alla fall. Nej, inte klaga nu Malin. Jag älskar ju Leila!


Lussebullar med mandelmassa och saffran

ca 50 stycken


50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
1 påse saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl


Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa


Pärlsocker
florsockerglasyr


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min. 
Låt svalna och ringla sedan på glasyr, gjord av florsocker och vatten.


God kväll kära vänner!

4 kommentarer:

  1. Saffransskorporna kan jag varmt rekommendera som du sett på min blogg! Dock hade hon ändrat i receptet en aning och lagt till rivet apelsinskal + pistagemandlar istället för vanliga mandlar!
    (Förresten, tyckte du inte hon såg ännu rundare ut än normalt?)

    Vilka smarriga lussebullar du bakat, alltid gott med mandelmassa i!

    SvaraRadera
  2. Jo, visst var hon lite rundare. En månad i Frankrike i somras, nspelningar och kokböcker och annat, så kan man inte vänta sig annat. Tur är väl det! Kram

    SvaraRadera
  3. sv: Ja, de blev jättegoda :) Dina ser så goda ut! Kram

    SvaraRadera
  4. Hej! Dem ser fantastisk goda ut. Jag satt oxå och titta på Leila och saffransskorporna ska jag göra nu till helgen. Fick liksom ett HA-begär.....jag som inte äter så mmycket sött hihi!
    Kramkram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.