tisdag 26 december 2017

3-RÄTTERS JULDAGSMIDDAG

Under gårdagskvällen gille dividerades det kring om hur många år traditionen med juldagsfirandet pågått i Lars kompisgäng. 20år plus kom vi väl fram till till slut. Från början var det bara 4 grabbar som åt juldagsfrukost med snaps tillsammans, för att sedan bli med respektive, för att tillsist bli middag utan julmat på juldagskvällen, nu med hela familjen inklusive barn. Det sista det absolut bästa alternativet. Att ha folk på julmatsfrukost dagen efter julafton var ingen hit kan jag lova. 

Nu när barnen börjar bli stora så blir det inte lika många på bjudningarna. Från 16 stycken ner till 12 stycken, vilket passar vårt hus bra. Kvällen blev en succé! Maten blev kanon och gästerna hur trevliga som helst. Trevliga är i och för sig en vansinnigt trist beskrivning. Sketasköj, passar bättre till gänget som var här. Missade att föreviga folket, så ni får ta mig på orden när jag säger att de även är sjukt snygga...




De snygga och sketasköjiga vännerna kom ju hit för matens skull, eller i alla fall delvis för maten. Maten blev riktigt bra om jag får säga det själv, och det får jag ju. 3-rätters är det som gäller så nu bombar jag er med tre riktigt goda recept. Hoppas att något av dem faller er i smaken. 

Trattkantarellsoppa 10-12pers
5 dl torkade trattkantreller
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 msk kantarellfond
4 dl vatten
3 dl vitt vin
2 msk ljus soja
5 dl grädde
3 tsk Karl-Otto (Krydda från Mill&Mortar)
1-2 tsk Porcinisalt från Mill&Mortar (båda finns i min butik Annies stuga i Glommen)

Lägg svampen i blöt i kallt vatten i 30 minuter. Finhacka under tiden lök och vitlök. Sila sedan av svampen och fräs den i lite smör tills den släppt allt vatten. 

Tillsätt en klick smör och lägg i lök och vitlök. Fräs utan att det tar färg. Häll därefter på vin, vatten, grädde, fond och soja. Krydda med Karl-Otto och svampsalt. Låt soppan sjuda under 10-15 minuter. Mixa tillsist soppan med stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar. 

Brödet är ett ramslöksfocaccia och receptet till detta underbara bröd hittar ni HÄR




Till varmrätt blev det en riktigt mustig och välsmakande Boeuf bourguignon på högrev och rökt sidfläsk från Gårdsbutik Thuresson. En perfekt vintermaträtt och smidig eftersom den med fördel kan förberedas. 

Boeuf Bourguignon
2 kg högrev
500 g rökt sidfläsk
300 g skogschampinjoner
3 morötter
4 vitlöksklyftor
1/2 dl mjöl
750 ml rött vin, helst ett Bourgogne-vin
300 ml vatten
4 msk kalvfond
2 lagerblad
en burk syltlök
flingsalt & svartpeppar

Skär högrev i kuber ca 3x3 cm stora och sidfläsket i mindre kuber. 
Börja med att fräsa sidfläsket i lite smör i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Låt steka tills fläsket fått bra med färg. Tillsätt därefter champinjoner skurna i stora bitar och morotsslantar och fräs vidare i ca. 10 minuter. Ta sedan upp ur pannan och lägg åt sidan. 

Stek köttet i smör i samma gryta som fläsket steks i. Salta och peppra köttet. Lägg över kött och sidfläskblandning i en och samma gryta. Pressa i vitlök och strö över mjöl. Häll på vin, fond och vatten och låt grytan koka upp. Lägg i lagerblad och låt puttra på tills dessa att köttet är mört, detta tog för mig ca. 2-3 timmar. Beror ju klart lite på köttet och storleken på bitarna. 

När köttet känns klart tillsätts syltlöken och sedan smakas grytan av. Kanske behövs det lite mer salt eller peppar. Förresten, glöm inte att klippa över färsk persilja innan servering. 



Desserten var det inget fel på heller ska ni veta. Den här vaniljsåsen är en klar favorit, så god att den kan intas med sked. 

Äppelkaka i långpanna
4 ägg
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
2 1/2 dl strösocker
200 g smält smör, gärna lite brynt
1 g saffran (2 påsar)
2 dl mjölk
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
5-7 äpplen
ljust muscovadosocker & kanel

Börja med att skala och kärna ur äpplena. Skär dem därefter i klyftor och vänd dem i några matskedar kanel och muscovadosocker. 

Smält smöret och tillsätt saffran, ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker lääänge tills det blir härligt fluffigt. Blanda i mjöl och bakpulver.

Tillsätt sedan mjölk och det smälta smöret.


Häll smeten i bakplåtsbeklädd ugnsform och fördela äppelklyftorna ovanpå. Grädda i ca. 25-30 minuter i 200 grader varm ugn. Låt kakan svalna innan den skärs upp i rutor. 

Vaniljsås - Crème anglais
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver (el. 1 vaniljstång, delad & urskrapad)
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk Maizena

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i kastrull tills det precis börjar koka.
Vispa äggulor, socker och Maizena vitt och pösigt.

Häll försiktigt i den heta mjölkblandningen i äggen lite i taget, annars finns risk att äggen koagulerar och det blir äggröra.

Häll tillbaka smeten till kastrullen och sätt på medelvärme.
Rör hela tiden för att undvika att det bränner vid.

Rör tills dess att du tycker att vaniljsåsen har önskad konsistens. Kollar du av med termometer, så gäller 80-82 grader.


Nu kan du hälla såsen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Kyl av i vattenbad om den ska serveras snart, eller ställ i kyl över natten.



Hade jag tyckt om öl så hade jag med säkerhet älskat Lars hemmagjorda Lokomotiv Anders Hansson Lager. Speciellt om den tappats direkt ur en ölstation i vardagsrummet. Detta hade våra gäster lyxen att få uppleva i går kväll. Själv drack jag bubbel och glad var jag för det! Hepp!

I morgon drar jag och familjen till Köpenhamn för en natt på hotell och en massa mys. Vi hörs efter det!




//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.