fredag 6 oktober 2017

KRÄFTSKIVA MED GODA TILLBEHÖR




Man kanske kan tro att man i Glommen äter kräftor varje helg, men så är det i alla fall inte för oss. Första egna kokningen det här året faktiskt. Lars är en hejare på att koka kräftor. De blir helt perfekta! 

Vi köper alltid mycket kräftor när vi väl äter, i helgen som var hade vi 6 kg på 5 personer. Vi fick en del över, om man säger så. Detta på grund av att jag även vill ha tillbehör till kräftorna. Då mättar ju klart det också, ganska rejält dessutom. 

Förrätt blev det lantchips med en kall limesås och till det svensk löjrom. Det är förbannat gott och känns lyxigt, speciellt tillsammans med lite äkta bubblor. Brukar inte dricka Champagne, mest för att jag inte tycker det är värt pengarna. Tycker att många Cava och Prosecco är minst lika goda, om inte bättre. Men igår drack vi en Lanson och den var försvinnande god! 




Kall limesås
1 pkt Philadelphiaost
1 dl gräddfil
1 schalottenlök
1/2 lime, saften  
Finrivet skal av 1 lime
1/2 dl finhackad dill
flingsalt & svartpeppar

Vispa samman philadelphiaost och gräddfil. Blanda ner finhackad lök, dill, limeskal och limejuice. Salta och peppra lätt.

Lägg i skål och klicka ut löjrom ovanpå och garnera med lite dill. Går även bra med stenbitsrom eller sikrom. Servera tillsammans med lättsaltade chips. Föredrar de lite robusta lantchipsen.




Efter snackset var det dags för middagen. Och till kräftorna hade jag bland annat bakat focaccia. Ett standardbröd här i detta hushållet. Missade dock att fotografera brödet, men det finns förevigat här på bloggen sedan tidigare om ni vill ha bild. 

Focaccia
Ingredienser
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning 

Gör så här
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Vill du ha annat än salt på brödet ska du lägga på det nu också. Valde torkad ramslök den här gången. 

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter. 


Den här ljumna potatissalladen hade jag gärna ätit nu, precis nu. Så satans god! Receptet kommer från Tommy Myllymäkis kokbok "Sallad". I orginalreceptet är det även räkor i salladen, men eftersom vi skulle ha kräftor fick räkorna utebli. 

Ljummen potatissallad med brynt smör och pepparrot

6-7 kokta potatis, i skivor
4 kokta ägg
1/2 rödlök, skivad
1/2 dl pepparrot, finriven
1/2 dl plockad dill
50 g smör, som bryns
salt

Lägg skivad potatis i botten av uppläggningsfat, salta lätt. Lägg upp resterande ingredienser ovanpå och avsluta med rikligt med finriven pepparrot och dillvippor. Precis innan servering hälls smöret över. Smöret som sakta fått brynas för att få fram den härligt karamelliga smaken. 


Paj hör ju en kräftskiva till, så det fick det bli. Ingen Västerbottenost paj dock. Tycker den osten är lite för dyr faktiskt och det fungerar lika bra, om inte bättre, med en smakrik prästost. 

Prästostpaj 
Pajdeg
125g smör
2 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1 1/2 msk kallt vatten

Mixa samman smör med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa vidare tills det formats en deg. Låt degen vila i kyl i ca. 30 minuter. 
Kavla ut degen och lägg i pajform. Nagga botten och täck kanterna med folie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca. 10 minuter. 

Fyllning
250g ricottaost 
2 dl vispgrädde
4 dl riven lagrad prästost 
1 krm kajennpeppar
2 ägg
flingsalt
nymalen svartpeppar

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 30-40 minuter. Håll koll på kanterna, så de inte får för mycket färg. Täck isf med folie. 

Dressing
1 citron, saften
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
2 msk citronolja (olivolja)
flingsalt & svartpeppar

Topping
blandsallad 
2 fasta päron
150 g ädelost
1 dl grovhackade rostade hasselnötter

När pajen svalnat något toppas den med sallad, päron i skivor, ädelost och dressingen som ringlas över. Strö till sist över grovhackade rostade hasselnötter.



Något att dippa kräftorna i är en självklarhet. Hittade ett recept på en majonnäs med curry och Mango chutney som jag kände kunde passa och det gjorde den. Receptet kommer från Matmagasinet.

Mango chutney & currymajonnäs
3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger eller pressad  citron
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
nymald peppar
2 1/2 dl rapsolja
2 msk vatten
1 1/2 msk curry
1/2 dl mango chutney

Kör äggulor, vinäger, dijonsenap, salt och peppar snabbt i en matberedare. Tillsätt rapsoljan i en mycket fin stråle samtidigt som matberedaren går. Tillsätt vattnet och curryn och kör i ytterligare någon sekund.

Häll majonnäsen i en skål och rör ner mango chutney. Smaka eventuellt av med lite mer salt. Ställ majonnäsen kallt fram till servering.




Kräftskalen blev till en mustig fond som kommer att bli basen till en god fiskgryta senare i höst.





//Malin









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.