söndag 7 maj 2017

DUMPLINGS MED FLÄSKFÄRS, VITKÅL OCH INGEFÄRA & TRE DIPPSÅSER




Asiatisk mat är min favorit, det går inte att komma ifrån. Det finns så klart konkurrerande världsdelar, men jag tror ändå att Asien vinner. Dumplings är så förbannat gott och så även färska vårrullar och thailändska kycklinggrytor. Ja, listan kan göras lång. 




Dumplings är lite knepigt och meckigt att få till, men slutresultatet gör mödan värd. Det krävs tålamod och lite träning. Jag kopplar upp mig till youtube och går igenom video efter video på dumplingsvikningar. Idag blev det fyra olika vikningar och jag börjar få till dem riktigt bra. 



Lägg vitkålsblad i botten av bambukorgen innan de ångas, detta för att hindra dem att fastna. 

Ånga dumplingarna i ca. 4-5 minuter. Jag använde stektermometer för att kolla av innertemperaturen, eftersom det är fläskfärs.

Fläskfärsdumplings med vitkål och ingefära
500g fläskfärs
2 dl finhackad vitkål
1 röd chili
1 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor
3 vårlökar
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1 1/2 dl ostronsås
1 tsk sesamolja
svartpeppar

Finhacka vitkålen och fräs mjuk i olja. Mixa vitlök, chili och ingefära. Blanda vitkål och vitlöksmixen med färsen och tillsätt finstrimlad vårlök, soja, ostronsås och sesamolja. Dra några varv med pepparkvarnen. 


Goda dippsåser är nödvändigt till dumplings och idag gjorde jag tre stycken. Hela familjen favorit var den första med koriander och chili, makalöst god! Inte fel med en krämig sojamajonnäs heller och easy peasy är ju bra.  



Dippsås
2 msk sesamolja
2 msk ljus soja
1/2 lime, saften
1/2 röd chili
hackad färsk koriander

Blanda sesamolja, soja och limesaft. Tillsätt hackad chili och koriander. Ställ kallt i väntan på servering.



Sojamajonnäs
1 1/2 dl hellmann´s majonnäs
2 msk ljus soja

Blanda samman och sedan är det klart!

Dippsås
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök 
1 röd chili
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk färsk limesaft (1 lime)
2 tsk kokossocker


Finhacka vitlök, lök och chili. Blanda med resten av ingredienserna och ställ kallt i väntan på servering. 







//Malin




2 kommentarer:

  1. Åh så fina och proffsiga!

    Måste prova att göra Dumplings nån gång!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! <3 Gör det, så gott och riktigt kul att göra dem också.

      Kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.