Jag känner att jag nästan måste be det här brödet om ursäkt. Jag slängde lite nonchalant in receptet i ett större inlägg om påskmiddagen vi hade i år, och nämnde det inte ens i rubriken. Det var fel gjort och jag skäms, brödet borde fått ett eget inlägg redan från början. Men det går att göra om och göra rätt, och skönt är ju det.
Brödet är riktigt gott och otroligt lättbakat. Men glöm för all del inte bikarbonatet, det blir inte bra utan. Tro mig, jag har testat.
Grov filmjölkslimpa
3 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går lika bra)
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
1 dl linfrön
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Garnering
vetemjöl, linfrö & solrosfrön
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
Strö lite vetemjöl och frön på ytan.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolie i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
Recept från hembakat.se
När jag bakade det här brödet igår hade jag inte tillräckligt med linfrö hemma, så tog även lite vita chiafrön och sesamfrön. Blev även lite dinkelflingor för att hjälpa upp havregrynen. Det går alltså bra att blanda i det som man i fröväg.
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.