Min fina fina dotter Ella |
När vi i påskas var på middag hos mina föräldrar plockades min balklänning från nian fram. Jag tyckte då att det var en utmärkt klänning för Ella till skolavslutningen. Inte heller där höll hon med mig. Vad är det för fel på flickebarnet? När jag idag klickade mig in på Vero Moda på nätet, så fann jag dessutom en klänning som både i färg och kvalitet påminde om min balklänning. Sedan kanske inte snittet är detsamma, men två av tre är bra nog tycker iallafall jag. Vad tycker ni?
Balens drottning |
Ser ni likheten? |
Gick inte riktigt igen i ryggen... |
Jaja, klänningen får väl hänga kvar i garderoben i ett par år till.
Tillbaka till konfirmationen, eller rättare sagt maten som serverades efter att kyrkobesöket. Maten var inget nytt recept utan något jag bjudit på tidigare. Väldigt gott och perfekt på bjudningar med mycket folk. Så för er som ska ha konfirmation, student eller annat där ni ska bjuda många på mat, så är detta ett utmärkt tips. Ja, även för er som bara vill äta gott så klart.
Kallskuren kycklingfilé med italienska smaker 10 pers
10 kycklingfiléer
flingsalt & svartpeppar
2 dl marinerade tomater
2 dl svarta oliver (urkärnade)
2 dl grovhackad basilika
Dressing
1 1/2 dl olivolja
4 msk balsamvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar
Bryn kycklingfiléerna i smör, salta och peppra. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ kallt.
Blanda dressingen.
2-3 h före serveringen skivas kycklingen och läggs upp på fat. Strö över strimlade soltorkade tomater, hackade oliver och örter. Häll på dressingen jämnt över kycklingen. Häll inte på allt på en gång. Hur mycket man tar är en smaksak.
En fransk potatissallad passar utmärkt till kycklingen. Jag kör alltid lite på känn när det gäller mängden potatis i en potatissallad. Kokar massa potatis och gör ofta för mycket dressing, men det blir bra ändå.
Fransk potatissallad ca.10 pers
2 msk dijonsenap
4 msk vitvinsvinäger
3/4 dl olivolja
1 kg kokt delikatesspotatis (fortfarande varm)
10 små tomater av varierad färg och form
1 finstrimlad rödlök
1/2 dl kapris
Salt & peppar
Blanda senap och vinäger i en liten skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa samtidigt.
Dela potatisen och lägg i en skål. Ringla över dressingen och vänd runt allt.
Skär tomaterna i halvor och lägg den, lök och kapris i skålen. Vänd runt allt.
Smaka av med salt och peppar.
Receptet kommer från Matgeek.
Såsen blev en favorit i repris, svärmors rabarberchutney blandat med créme fraiche. Även gott med hjortronsylt och créme fraiche.
Inte en bjudning utan focaccia. Kan säga att det inte blev mycket över av den här dubbla satsen av ramslöksfocaccia.
Ramslöksfocaccia 1 bröd
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl Ramslöksolja från Gunnarshög
2 msk honung
1/2 dl torkad ramslök
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl
Ramslöksolja, flingsalt och torkad ramslök till plåten och utbakning
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent. Tillsätt torkad ramslök, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar, knåda den lite och lägg på oljat bakplåtspapper med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med ramslöksolja och strö över flingsalt och torkad ramslök.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10
minuter.
Efter middag är det tårta, det står i lagen. Långpannetårta är perfekt vid många gäster, alltså fick det bli så.
Mandeltårta
8 ägg
8 dl socker
400 g sötmandel
4 msk mjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
5 dl vispad grädde
3 dubbeldaim
skivade jordgubbar
Ställ ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Mixa mandlarna ganska grovt och blanda med mjöl och bakpulver. Blanda ner mandelmixen med äggblandningen. Häll ut smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca. 30-40 minuter. Välj en form med hög kant, då kakan reser sig ganska mycket under gräddningen.
Låt svalna och vänd över kakan på ett stort fat, eller på samma plåt som kakan bakats i. Täck kakan med vispad grädde, hackad daim och skivade jordgubbar.
Nu väntar sängen efter en intensiv helg.
God natt!
//Malin
Jag dööör vilken pingla som blev banlens drottning😁 Tror bara Ella behöver tänka på det lite. Suuupersnygg klänning😉. Maten ser minst lika fräsh ut!!
SvaraRaderaSkönt att du är på min sida i alla fall! Klänningen finns här om du vill låna... ☺️
RaderaKram kram
😂😂😂 Fattar inte heller vad det är för fel på "dagens ungdom", min Matilda provade min balklänning oxå för ett tag sedan och vek sig av skratt (den var rätt lik din men med en jätterosett på bröstet) 😳🙄
SvaraRaderaTack för alla goda recept (och Simon hälsar ☺️, han trivs jättebra på Munka)
Ha de gott ☀️☀️☀️
Visst, otacksamma ungdomar! �� Rosett låter ju klart läckert!
SvaraRaderaTack för snälla ord om bloggen och lova mig att hälsa Simon från mig! ��
Kram kram
Alltså du är så galet snygg i din balstass, kanske sy om den en smula och använda den själv:)
SvaraRaderaVad gäller festmenyn behövs ingenting sys om eller ändas, den låter tipptopp!
Haha, ganska ska sy in sådana där revär jag hade i jeansen vid ungefär samma tidpunkt. Då förstör jag ju inte heller feelingen av eran jag befann mig i. Smart Mårtensson! <3
Radera