onsdag 14 november 2012

TACOPIROGER TOPPADE MED OST


I dag är det lillalördag men vi körde med fredagstacos, och ändå är det bara onsdag. Så det kan bli i Glommen. Men inte vanliga fredagstacos utan tacopiroger, något jag funderat ett tag på att göra. Så plötsligt händer det alltså!

Rätten uppskattades som vanligt av tre av fyra familjemedlemmar. Ludvigs kommentar VARJE måltid är för närvarande "Vad ska jag äta?" Och svaret blir alltid samma sak "Samma som vi andra", men det slutar oftast med smörgås med bara smör. Det ska vara mycket smör, så det blir sådana där toppar tycker han. Ja ja, det blir väl bra till slut hoppas jag.

Pirogdeg
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olivolja
3-4 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl special
4 dl riven smakrik ost

Smula ner jästen i en skål. Häll på 1 dl kallt vatten och rör ut jästen. Värm resterande vatten till 37 grader och tillsätt det i skålen. Häll i olivoljan och saltet och fyll sedan på med lite mjöl i taget tills degen är väl blandad och släpper fint från kanten. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Dela degen i 15 lika stora delar och rulla till bollar. Kavla ut degen och fyll på med tacofärs. 
Jag använde 500 g köttfärs till en påse tacokrydda och blandade även ner hackad rödlök i färsen. Jag steker först färsen och blandar sedan i löken och kryddan. När det fått steka samman lite, så häller jag på 1 dl vatten. 
Toppa tacofärsen med lite riven ost och vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanterna väl och lås sedan jäsa ytterligare 20 minuter på bakplåtsklädda plåtar. 
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över riven ost.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter, tills pirogerna fått fin färg. 


Jag serverade dem tillsammans med sallad, gräddfil och salsasås.

Smaskelibaskens!




10 kommentarer:

  1. Låter smarrigt! Visst steker du färsen och löken först innan kryddning och "istoppning"?

    SvaraRadera
  2. Vad gott! Tacksamt med bra variationer på tacostemat. Kram

    SvaraRadera
  3. Det ser gööörgott ut med tacopiroger, som vi säger i Göteborg. Klokt av dig att låta sonen ha sina idéer kring maten. Det är ingen idé att tjat om mat, för då inser barn snabbt att det är ett maktmedel, att inte äta. Sedan blir det värre och värre. Min kompis bror vägrade en period att äta annat än "vit" mat när han var liten. Han åt fiskbullar, potatismos, makaroner, tomtegröt och potatissoppa i veckor. Mamman och pappan gjorde ingen stor sak av det och i dag är han kock. Så kan det gå när man är en klok och tålmodig förälder.
    Kram på dig, kloka Malin!

    SvaraRadera
  4. Vad gott med egna piroger och med tacofyllning dessutom!!!

    SvaraRadera
  5. Vad kul! Ett bra sätt att variera sin tacos! Piroger är ju megagott:)

    SvaraRadera
  6. brukar oxå göra tacopiroger,riktigt gott och går hem av alla här.smart med o toppa med ost,de får ja testa nästa gång

    SvaraRadera
  7. Låter som en kanonrätt och variant av fredagstaccosen :)

    trevlig helg
    Lena från make Ahead Food

    SvaraRadera
  8. Vilka piroger, ser riktigt smarriga ut och med lite ost på toppen blir pricken över i:et :)

    Sett dina bilder på Annies stuga på FB... stort lycka till på fredag, kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.