söndag 11 november 2018

NOSTALGIMIDDAG I FORM AV KRÄMIG KÖTTFÄRSGRATÄNG



Vissa maträtter från barndomen har jag starkare minnen från än andra, och köttfärsgratäng är just en sådan maträtt. Mamma hade till och med en likadan glasform med korkmatta. Jag vet egentligen inte varför jag kommer ihåg denna, visst var den god men nog inte min favorit från barndomen. Vad jag mer kommer ihåg är hamburgare och pommes, där hamburgaren har lite hårt övre bröd, då den fått stå inne i ugnen tillsammans med pommesen de sista minuterna fram till vi skulle äta. Mammas pannkakor med krispiga kanter är också legendariska, och dessa gör hon fortfarande så barnen älskar dem också. Jag får dock inte riktigt till dem på samma sätt, är lite för snål med smöret tror jag... 

Jag tycker dock jag fick till köttfärsgratängen ganska bra, så den får ni receptet på här. 




Krämig köttfärsgratäng
500g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1/2 msk soja
1/2 msk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
150g färskost paprika (eller valfri smak)
salt & peppar
3 dl riven smakrik ost
600g potatis
6 dl gräddmjölk

Hacka vitlök och skiva löken, fräs i olivolja och tillsätt färsen. Bryn färsen och tillsätt tomatpuré, soja och kryddor. Rör ner färskosten och smaka av med salt och peppar. 

Skala och skiva potatisen och riv osten. Sedan är det bara att börja fylla formen, så varva potatis, köttfärsröra och ost. Salta och peppra potatisen vid varje lager. Häll sedan över gräddmjölken och avsluta med rikligt mycket riven ost.

Ställ in i ugnen på 220grader i ca. 50-60 minuter. Känn efter med sticka om den är klar. Låt med fördel gratängen stå i ca. 10 minuter innan ni äter den. Den är nämligen riktigt het direkt från ugnen. 





Smaklig måltid!
//Malin



2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg jag trillade in på!!
    Vissa maträtter är ju bara nostalgi från barndommen...sen kanske inte alla är favorit, men nostalgi ändå. Min är mammas blomkålsstuvning...to die for. Får den ibland som lunch om jag kommer förbi och den naggade skålen som stuvningen ligger i hör till. Dessutom har jag fått löfte att skålen blir min en dag.

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Blomkålsstuvning är ju så gott. Och ja, karotten är viktig den också.

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.