tisdag 23 september 2014

KÖTTBULLAR MED SNABBINLAGD GURKA


I bilen hem från jobbet slår ibland vardagsångesten till, pang säger det! Anledningen till senaste ångestattacken var att jag den senaste tiden varit urusel på att laga kvällsmat. Oroa er inte, ingen svår ångest. Kanske mer åt en släng av ångest än attack. Det har blivit en del smörgåsar för barnen de sista veckorna. Ella har klagat lite, medan Ludvig tyckt det varit toppen.

Men i förra i veckan, efter ett besök på Gårdsbutik Thuresson, fick det bli köttbullar. Köttbullar, kokt blomkål, snabbinlagd gurka och gräddsås. Ja, ni hör ju! Precis lika gott som det låter.

Köttbullar
1 kg blandfärs
2 små gula lökar
1 dl vispgrädde
4 tsk salt
2 ägg 
1/2 dl pofiber (går med ströbröd också)
svartpeppar

Riv löken eller mixa i matberedare. Blanda samman färs med grädde, lök, salt, peppar, pofiber och ägg. Forma små bollar och stek dem i smör. Jag stekte köttbullarna halvklara i stekpanna och lät dem sedan stekas klart i ugnen. 




Såsen är lite svårt att ge recept på, detta eftersom jag vispade ut stekpannan och det innehållet kan ju variera. Men ger ett ungefärligt recept i alla fall.

Gräddsås
1 dl vatten
1 msk oxfond
2/3 msk soja
1 dl mjölk
2-3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Vispa ur stekpannan med vatten. Häll i fond och soja och låt koka ner lite. Sila skyn och häll över i kastrull. Vispa ner mjölken och grädden och låt såsen småputtra ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 



Inlagd gurka tycker jag passar utmärkt tillsammans med köttbullar och gräddsås. Fick i dag bli en snabbinlagd gurka med en 1-2-3-lag. Samma lag använder jag till sallader, något Ella älskar.

Snabbinlagd gurka
1 gurka
1 msk 12% ättika
2 msk socker
3 msk vatten
persilja

Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna. Skiva gurkan tunt, använd mandolin eller osthyvel. Häll lagen över gurkan och blanda ner finhackad persilja. Låt gurkan gotta tills sig ett tag, helst någon timme. Jag hann inte vänta dock, och åt den efter bara 30 minuter. 




//Malin





3 kommentarer:

  1. Topp tio på husmanslistan, absolut! Och den inlagda gurkan, den kan vi båda äta utan något annat till, hur jädra gott som helst:)

    Kram på dej, Malin!

    SvaraRadera
  2. Jag är så impad av folk som hinner laga mat på vardagskvällarna! I min familj är jag glad om vi hinner få fram mackor o mjölk i vettig tid. Laga mat är ju uteslutet när man kommer från jobbet vid 17, byter om samtidigt som man tjatar på ungarna att göra sina musikskoleläxor, slänger iväg till stallet o sen kommer hem 20:30. Lagad mat är en helgsyssla helt enkelt. Men, köttbullar är riktigt gott, det är det! Kokt blomkål till vore inte dumt, men maken har lärt sig av sin mor att man måste ha potatis/pasta/ris till, annars är det inte mat. "Man blir inte mätt annars!" säger svärmor. Kokt blomkål är ett tillbehör, precis som den inlagda gurkan.

    SvaraRadera
  3. Nä nu har jag varit sugen på köttbullar varje dag i flera veckor! Detta gjorde inte saken bättre ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.