tisdag 29 maj 2012

CHEESECAKE MED RABARBER

ag


De senaste veckorna har mattidningar och bloggar varit fulla av recept med rabarber. Jag har då suckat lite lätt och tittat ut på mina små taniga stänger i rabatten. Mina rabarber tålde inte riktigt flytten de blev tvingade att göra. Vedhögen skulle växa och rabarberna drog det kortaste strået. 


Tur då att det finns människor som har rabarber i överflöd. Min snälla kollega tog med en påse till mig idag. Tack Truls! Jag hann knappt innanför dörren innan cheesecaken stod i ugnen, typ...


Det finns mängder av spännande recept innehållande rabarber. Förutom cheesecaken förberedde jag också min likör. Den kommer att bli klar om cirka 6 veckor, återkommer med bild då.


Idag fick det bli cheesecake, men inte riktigt som de brukar se ut. Bottnen är inte gjord av digestive, utan är en pajdeg. Ingen philadelphiaost i fyllningen heller, men väl kesella. 


Cheesecake med rabarber

5 mjöl
1 dl socker
2 krm salt
200 g smör
2 äggulor


Fyllning
200 g kesella
1 dl smetana eller fet creme fraiche
2 dl florsocker
2 äggulor
1 äggvita
1/2 dl mjöl
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor
4–5 medeltunna rabarberstänger
2 msk potatismjöl
florsocker




Värm ugnen till 175 grader. Mixa alla bottnens ingredienser till deg i matberedare. Tryck ut den i en pajform, gärna med lös botten. Kläm fast degkanten mot formen med dubblad aluminiumfolie, pricka bottnen och förgrädda 10 minuter. Låt svalna, lossa försiktigt folien. Kan göras dagen innan.
Blanda kesella, smetana, florsocker, gulor och en äggvita med siktat vetemjöl och citronskal i en bunke. Vispa de sista äggvitorna till styvt skum. Vänd ner skummet i smeten. Skölj och torka av rabarbern, skiva till 2 centimeter tjocka bitar. Fördela potatismjölet jämnt på degbottnen. Täck med ett lager rabarberbitar. Bred äggsmeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen 40–45 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över vid serveringen. Kan frysas.


Receptet hittade jag på Ica Kuriren.se. Jag ändrade lite i mängderna. Gjorde dubbel sats av bottnen, vilket gjorde att jag även kunde gör tre små "pajer" i muffinsformar. 


Cheesecaken var supergod. Jag åt den lite halvljummen utan någonting till, men kan tänka mig att lite glass, lättvispad grädde eller vaniljsås hade varit gott till kakan. 


Jag har fortfarande rabarber kvar. Vad tycker ni jag ska göra med dem? Vill gärna ha era favoritrecept. 



12 kommentarer:

  1. Oj, det där lät som något som till och med jag skulle kunna gilla. Paj är ju inte min grej, men cheese cake... Ja, vad gör man med sina rabarber? Jag har både i lägenhetens trädgård och i kolonin. Dessutom kom dottern hem med sex stjälkar som hon fått av en klasskompis. Sex stjälkar som tillsammans vägde nästan 2,5 kg. De var de största jag sett!!! Mer saft blir det här... Kram!

    SvaraRadera
  2. Mums, den cheesecaken ser så god ut! Några förslag: rabarberchutney, rabarbersylt, rabarberglass, rabarberkräm med jordgubbar är också gott och krämen tillsammans med vaniljglass blir härligt gott! Kram

    SvaraRadera
  3. Cheesacake är min favorit och jag har några varianter på min blogg också.
    Ser jättegott ut.

    SvaraRadera
  4. Hej Malin, är egentligen ingen rabarberfantast och det är ju synd när man har jättemycket ute i landet ;). Däremot gillar jag rabarbersaft och gör ett som min mamma brukar använda. Tror inte det är något speciellt med receptet men det är såå god saft.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  5. Så gott det ser ut - en blandning av två goda saker kan ju inte misslyckas :)
    Själv älskar jag rabarbersaft ... fast då behöver man ganska mycket rabarber om det ska vara värt jobbet.

    Jag önskar dig en fin dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Mums va gott =)
    Önskar dig en trevlig onsdag!

    SvaraRadera
  7. Likör låter otroligt roligt! Det ser jag fram emot att läsa om sen!

    SvaraRadera
  8. Rabarberlikören låter spännande, den ser vi fram emot hur den gick till och smakar.
    Sist vi kockade med rabarber så gjorde vi ju chutney och den kan vi absolut rekommendera, så gott till grillat.
    http://martenssonskok.blogspot.se/2012/05/rabarberchutney.html

    SvaraRadera
  9. Det finns mycket gott man kan göra med rabarber. Denna cheesecake ser riktigt smarrig ut!

    SvaraRadera
  10. Rabarbersnaps så klart :) Finns recept på min blogg. Muuuums! Använd dock inte jelzin, det blir skitstarkt....

    SvaraRadera
  11. Nej men... Det har jag aldrig tänkt på! Rabarbercheesecake! Låter ju som världens bästa idé! Och jag har inte en suck till rabarber (kan ju handla om att jag inte har en trädgård...) så jag får köpa mina på maxi. Inte lika kul som hemodlade men det smakar rätt bra det också ;)Får nog leta upp någon snäll människa som kan ge mig ett litet lager också!

    SvaraRadera
  12. åh första gången ja hör talas om rabarber cheesecake.där fick ja.
    finns så mycket gott o göra med rabarber,sylt,kompott,hallon&rabarberpaj,rabarbermousse,rabarbersaft,rabarbermuffins,jordgubbs rabarber marmelad,rabarber pannacotta..

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.