söndag 17 november 2019

KÅLPUDDING PÅ MALINS VIS



Kål, har sagt det innan och säger det igen. Ja, säger inte bara kål, utan lägger till att det är bland det bästa jag vet. Nu är det därför en bra tid för mig som är en kåldigganade kålmask. Brysselkål till exempel, ni hör ju! Dessa små perfekta huvuden, så gulliga till utseendet att jag skulle kunna börja gråta. Vitkål, spetskål och svartkål är kanske inte lika gulliga, men fantastiskt goda kålsorter. Den här kålpuddingen är mitt sätt att göra kålpudding på. Ett sätt som inte innefattar ris i färsen, utan enbart en slags köttfärslimpa med kål ovanpå. Räcker väldigt långt, det är ju ändå kålen som är det viktigaste. 

Kålpudding
1 kg blandfärs
4 tsk salt 
1/2 tsk vitpeppar
2 tsk lökpulver
1/2 gul lök 
1 dl grädde
1 dl mjölk 
3 tsk fransk senap 
2 ägg 
1 spetskålshuvud el. 1/2 vitkålshuvud
2 msk dadelsirap el. vanlig ljus sirap
Salt & svartpeppar 
50g smör 

1 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kalvfond
Sky från kålpuddingen
1 1/2 tsk soja
flingsalt & svartpeppar

Börja med att bryna hackad lök i smör. Löken ska bli mjuk, men inte få färg. Blanda därefter grädde, mjölk, senap, ägg och den stekta löken i en skål. Tillsätt färsen, salta och krydda med vitpeppar och lökpulver.  

Strimla kålen och fräs i rikligt med smör. När den blivit mjuk tillsätts salt och peppar. Ringla därefter över sirap och låt fräsa vidare i några minuter. Smaka av, man vill ha en lagom balans mellan salt och sött. Kålen ska vara så god att man vill äta den som den är, då är den perfekt.



Smöra en form och lägg 1/3 av kålen i botten. Forma färsen ovanpå och fördela resten av kålen ovanpå färsen. Hyvla över smör och ställ därefter in i ugnen på 200grader i ca. 40-45 minuter. Bäst är det så klart att ha en köttermometer till hands, för att kolla av innertemperaturen. Tiden beror mycket på hur tjock man gjort köttfärslimpan. 




Såsen till kålpuddingen är en viktig del, mycket viktig till och med. Jag brukar först och främst vispa ur stekpannan jag stekt kålen i med lite vatten. I den gör jag sedan såsen. Jag tillsätter fond, soja och grädde. En viktig ingrediens är sky från kålpuddningen i ugnen. Så några gånger under tiden i ugnen, tar jag ut puddingen och häller försiktigt skyn från formen ner i stekpannan. Det är där smakerna sitter. Svårt att säga exakta måttangivelser på allt. Här får man smaka sig fram med fond, soja, salt och peppar. I bland tillsätter jag lite sötma i form av lingonsylt eller gelé, för att få till smakerna i såsen. Låt såsen koka till sig fram tills kålpuddingen är redo att serveras. 




Kålpudding bör serveras med kokt potatis, gräddsås & lingonsylt. Har man turen att hitta nåt grönt i kylen, kan det med fördel även läggas på tallriken. Men annars tänker i alla fall jag att kål är grönsak nog!





Smaklig husmansmåltid!

//Malin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.