tisdag 27 augusti 2019

RISOTTO MED VITLÖKS- & CHILIFRÄSTA JÄTTERÄKOR



Risotto är inget jag äter mitt i sommaren, hur gott det än är. Det tillhör en av de där rätterna jag brukar längta efter, när jag känner att grillmaten gjort sitt. Ni vet som med mustiga grytor, rödvinssås och potatisgratäng. Nog för att det nu är riktigt sommarväder ute, men när jag gjorde denna rätt i fredags så var det inte riktigt så här fint väder. Sedan gör räkorna och örtoljan risotton lite mer sommaraktig än när jag gör svamprisotto med oxfilé och rödvinssås. 

Detta är faktiskt något som ni måste testa. En helt fantastiskt god risotto som kommer att göra succé på ert middagsbord. 

Risotto
1 stor vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
4 dl risottoris
ca.1,3 liter varm kycklingbuljong, gjord på fond och gärna lite starkare än enligt instruktion på flaska
4 dl färskriven parmesanost
olivolja
salt & nymalen svartpeppar

Vitlöks- & chilifrästa räkor
350g råa vannameiräkor med skal
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
6 körsbärstomater, delad i halvor
1 dl vitt vin
olivolja
flingsalt & svartpeppar


Hacka löken och fräs den tillsammans med vitlök i rikligt med olivolja. Låt det inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 

Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 20-30 minuter innan risotton är klar. 

Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 
Ta sedan bort risotton från platta och rör i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Låt risotton vila under tiden du steker räkorna.

Skala räkorna, hacka chili och vitlök. Fräs chili och vitlök i olivolja. Tillsätt räkorna och vänd runt tills de börjar bli rosa. Tillsätt tomaterna och häll på vinet. Låt puttra några få minuter, typ 2. Smaka av med salt och svartpeppar.




Örtolja
1 näve färsk basilika
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
1 dl basilikarapsolja eller olivolja
flingsalt & svartpeppar

Mixa samman örter och vitlök med olja. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp risotton på ett fint fat. Fördela räkorna med såsen ovanpå. Riv över parmesanost och ringla tillsist över örtolja. Ja, några basilikablad kan vara lite snitsigt också kanske. 






Smaklig måltid!

//Malin




4 kommentarer:

  1. Älskar risotto, gjorde en ärtrisotto i fredags med räkor. Men att jag inte tänkte på att chili och vitlöks marinera dem förs...wow vad det skulle vara gott!!

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  2. Själv äter jag mer än gärna risotto året runt! Helst med skaldjur så denna ska testas!

    Ha en underbar helg Malin!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev nu galet sugen på risotto, men ikväll blir det middag på stan. Först besök på öl- & whiskeymässa. Dricker dock varken öl eller whiskey... 😉

      Kram kram

      Radera
  3. Nästa gång! Älskar risotto, har dock aldrig gjort ärtrisotto

    Kram kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.