måndag 20 maj 2019

TOMATSÅS MED RÖDA LINSER




Jag skulle vilja vara lite mer nytänkande när det gäller viss mat. Till exempel att komma på nya fräscha sallader och röror med lite knasiga och nyttiga ingredienser. Hur kul är det egentligen med sallad, gurka, tomat och paprika? Jo, lite där ligger min nivå salladsmässigt. Kanske att jag slänger in lite sockerärtor på en bra dag, men inte mycket mer än så. Obs, tipsa mig gärna om era bästa och mest kreativa sallader. Tagga mig till exempel vid era spännande salladsbilder på Instagram. 




Röda linser då, är det något ni använder er av? Gröna linser? Belugalinser? Med säkerhet är det många av som här stolta tänker "Japp, visst gör jag det!" men förhoppningsvis också många som lite förläget tänker "Nä, men har ju i alla fall en förpackning linser i skafferiet". Där har ni mig! Hittade både gröna, röda och belugalinser, så tillgången är det inget fel på. Men det räcker ju tyvärr inte att inneha, till skillnad från olagliga substanser. De måste ju användas för att räknas. Så i kväll hände det! De röda linserna kom fram och stannade framme. Hade dem i en plastpåse så kunde som tur var inte läsa något bäst-före-datum, för där hade det sketet sig rejält. Vi pratar inte veckor eller månader, utan decennier. Men saken var biff, utan biff, och linserna sköljdes i väntan på middagstrixande. 


Tomatsås med röda linser
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
2 burkar á 400g krossade tomater, Mutti
1 burk vatten á 400g vatten
1 msk grönsaksfond
2-3 tsk sambal oelek
2 tomater, hackade
färsk basilika
2 dl röda linser
ev. 1 dl vatten
flingsalt & svartpeppar
1 dl oliver
parmesanost


Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt timjan och oregano och fräs vidare i ett par minuter. Häll på krossade tomater, vatten,, sambal oelek och grönsaksfond. Låt såsen småputta ca. 15 minuter. Blanda ner grovt hackade tomater och basilika. Låt puttra vidare och smaka sedan av med salt och svartpeppar. De sköljda linserna tillsätts när det återstår 10 minuter innan maten ska serveras. Kanske att det stämmer bra med koktiden på pastan. Eventuellt kan tomatsåsen behövas spädas med lite mer vatten, när linserna kokat ihop med såsen. 

Servera allt på ett stort fint fat och toppa med hackade oliver, hackad basilika och massor av riven parmesanost. 







Nom nom!


//Malin



2 kommentarer:

  1. Linser är gott och jag använder dem ofta. Nu senast lagade jag en soppa på röda linser och mango-papayasalsa :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du är en hejare på det vegetariska och då antar jag att linser är perfekt!

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.