onsdag 9 januari 2019

FALAFEL I PITABRÖD MED SYRLIG CITRONYOGHURTSÅS



Kors i taket och mer därtill! Barnen älskade mina falafel i kväll. Visste att Ella skulle tycka om det, men hon sa till och med att det var fantastiskt gott. Ludvig som har lite "känsliga" smaklökar, började med att utropa "Mmmm, vad gott det luktar!", när han kom efter till middagen. Sedan åt han upp allt och älskade det.

Något har i alltså hänt efter njurtransplantationen, Ludvig vågar testa ny mat på ett annat sätt än tidigare och äter kanske lite mer. Med lite mer, menar jag lite mer...




Falafel är väldigt gott och även väldigt lättlagat. Speciellt om man använder färdigkokta kikärtor på burk och det får man göra utan att skämmas över huvud taget. 
Falafel
400g kokta kikärtor, sköljda och silade
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 näve bladpersilja
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk sambal oelek
2 tsk vetemjöl
lite flingsalt

Skölj kikärtorna och lägg i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Kör tills allt är väl mixat. Forma till små bollar och stek i olivolja och smör. 





Falafeln serverades med ett pitabröd och en citronyoghurtsås. Bröden har jag bakat en gång tidigare och receptet är helt fenomenalt. Förskolekocken Fredrik Rosell står för receptet på det. Titta in på hans matblogg för massa goda recept, Frallans matblogg

Pitabröd 8-10st
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
425 g vetemjöl (ca 6,5 dl)
2 msk olivolja
1 1/2 tsk flingsalt

Gör så här:

Rör ut jästen och honungen med vattnet. Blanda i mjölet lite i taget.
Häll på olivolja och flingsalt. Knåda 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa i 30 min.
Dela degen i 8 lika stora bitar. Doppa bitarna i mjöl.

Forma runda bullar som du kavlar ut i lite mjöl till runda tunna bröd ca 20 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 45 min. Baka av i 250 grader i ca 8-10 min. Bröden ska puffa upp sig rejält. 


Låt dem sedan svalna helt innan du skär i dem. 





Syrlig citronyoghurtsås
2 1/2 dl turkisk yoghurt
3 msk Hellmanns majonnäs
1/2 citron, saften
1 vitlöksklyfta
1 tsk ingefära
flingsalt & svartpeppar

Blanda yoghurt och majonnäs med citronsaft. Pressa i vitlök och tillsätt ingefära. Smaka av med salt och peppar



Syrad rödlök från helgen passade utmärkt upptill. 




//Malin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.