måndag 27 november 2017

HEMMAGJORD RAMSLÖKSTAGLIATELLE MED GRÄDDIGA KANTRELLER OCH BACON



Fy tusan va gott detta var! Det godaste jag ätit på länge, och jag äter ju god mat relativt ofta, så då förstår ni kanske kalibern av det. Få ingredienser men dem som används är av riktigt bra kvalitet. Då behövs det inte så mycket mer för att få det bra. 

Kan man göra egen pasta och då gärna med ramslök i, så är det ju det allra bästa så klart. Vill här återigen poängtera hur lätt det faktiskt är att göra egen deg. Har man sedan en bakmaskin, typ en Kitchen aid så är det ännu lättare. Men har man inte möjligheten att göra egen, så är köpt färsk pasta ett godtagbart substitut. 

Ramslökspasta
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 msk torkad ramslök
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
3-5 msk vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Blanda samman mjölet med ramslöken och häll ut detta på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan och lite vatten i taget tills dess att allt mjöl är med. 


Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.

Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används skäras som tagliatelle eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 

PS, Fick efter jag gjort pastan, tipset att blöta/skölja den torkade ramslöken under kallt vatten och krama ur den innan den blandas ner med mjölet. Detta ska enligt ramslökförsäljaren ta fram ramslökssmaken ännu mer. Får testa det nästa gång. 






Pasta med gräddiga kantareller och bacon 
Ramslökstagliatelle
3 dl gula kantareller (förvällda)
1 pkt bacon från Gårdsbutik Thuresson (eller 2 pkt vanligt)
1 1/2 dl grädde
3/4 dl pastavatten
1 äggula
1 dl riven parmesanost
flingsalt & svartpeppar

Stek strimlad bacon i stekpanna. Tillsätt kantarellerna och fräs vidare i ca. 5 minuter. Häll på lite pastavatten och blanda ner pastan. Tillsätt grädde och äggula och vänd runt tills allt blandats väl. Salta och peppra lätt och toppa det hela med riven parmesanost. Voilá!



Lars hade turen att få med sig en lunchlåda med detta till jobbet i dag. Själv åt jag korvstroganoff och ris på jobbet. Det var faktiskt riktigt gott, men det slog inte min ramslökspasta med kantareller och bacon! 





//Malin



2 kommentarer:

  1. Alltså Malin, du får oss som bestämt att vi inte ska köpa fler köksattiraljer att mer och mer sukta efter en pastamaskin... Vi skickade ju iväg vår på loppis för flera många år sedan och börjar allt mer ångra oss...
    Detta låter ju helt otroligt gott, grädde, svamp och bacon, vad kan bli fel liksom ;)
    Kram på dej

    SvaraRadera
  2. Ramslök åh vad gott:)
    Ha det bra
    Kram Milla

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.