söndag 22 oktober 2017

CHILIKÖTTGRYTA MED HEMGJORD HET CHILISÅS



Vår slökokare är ingen välanvänd manick i mitt kök. Blir inte av liksom. Jag är ju inte en person som planerar mina middagar särskilt ofta, så att då få till ett långkok. Ja, ni hör ju. Men när jag väl tänker till så blir det ganska bra, eller mycket bra till och med. 

I fredags tog jag mig nämligen en promenad upp till Thuressons och med mig hem följde 1 kg nötgrytbitar. Det får man väl ändå kalla planering. Jag visste alltså redan i fredags att jag idag skulle använda slökokaren. Känner mig så stolt vid dessa tillfällen!





Jag fick en chilisås av min lillebror för ett tag sedan. Inte vilken chilisås som helst, utan en superduperhet chilisås, gjord på bland annat världens näst starkaste chili, Trinidad Scorpion. Fick två burkar och dessa kommer jag att ha livet ut. 

Detta är hans recept, så inga frågor på det tack!

Superhet chilisås
5 st Trinidad scorpionchili
1 1/2 Teneriffa chili
1 st konstig chili (vet inte vad min bror menar här)
5 vitlöksklyftor
3 st miniaubergine

Rostas i ugn i ca. 10 minuter

1/2 dl brun farin
1/2 dl honung

Smält samman i kastrull tillsammans med de rostade "grönsakerna".

1 dl vinäger (går att blanda olika sorter)
3 dl vatten
1 burk krossade tomater (Mutti)
1 stor sked tomatpuré
1 clementin

Blanda nu allt och mixa samman till en lagom slät chilisås. 




Middagen blev fantastisk med alla goda tillbehör. Tortillabröd och inlagd rödlök är ett måste, och då hemgjorda. Receptet på bröden hittar ni HÄR och den syrade rödlöken HÄR.

Chiliköttgryta 
1 kg nötgrytbitar
2 gula lökar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
2 pkt bacon
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1 kanelstång
5 hela nejlikor
1 1/2 tsk egengjord het chilisås (eller valfri het chilisås)
1/2 tsk jalapenochilipulver
1/2 Dilip´s chili (chiliflakes)
1/2 tsk salt
svartpeppar
40 g 70%ig chilichoklad

Börja med att förbereda alla ingredienser genom att skala lök och morötter och dela löken i klyftor och morötterna i slantar. Skär baconet i bitar och ta fram alla kryddor.

Fräs köttet i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan och fräs därefter morötter, lök och hackad vitlök mjuka i smör, salat och peppra lätt.
Lägg även detta åt sidan och fräs baconen.

Lägg över allt i slökokaren, eller i en större gjutjärnsgryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, kalvfond, chilisås och kryddor. Vänta med chokladen till slutet av kokningen. 

Låt nu grytan småputtra i slökokaren på hög värme i ca. 6 h. Gör du grytan i en gryta på spisen, så får du känna på köttet efter ett par timmar. Köttet ska bli så mört att det faller isär

När köttet är klart tillsätts riven choklad. Smaka även av grytan med salt och ev. också lite mer chilisås. 


Choklad!




Smaklig måltid!



//Malin






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.