tisdag 14 mars 2017

LÄTTBAKADE RÅGRUTOR


Hade ett halvt paket jäst i kylskåpet som började se lite trött ut. Så även om sen kvällsbakning inte är det optimala, så fick det bli så. Det som gör det mindre bra är jag inte vill äta så här sent på kvällen och dofterna som sprider sig från köket, gör det svårt att låta bli. Men barnen får i alla fall relativt nybakat bröd till frukost, vilket är bra så klart. 

Rågrutor
25g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
30 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 msk honung
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl

Smula jästen i degbunke och häll på mjölken. Blanda tills all jästen löst sig. Blanda ner salt, honung och smör. Tillsätt därefter mjölet lite i taget till degen börjar släppa från kanten. 

Jäs under bakduk i ca. 45 minuter. 

Platta ut degen på bakplåt på plåt, ca. 1 1/2 cm tjock. Dela in degen i 12 bitar med hjälp av degskrapa eller kniv. Strö över mjölk och sesamfrön och låt jäsa i ca. 30 minuter till. Sätt samtidigt på ugnen på 225 grader. 





//Malin






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.