måndag 16 januari 2017

UGNSROSTAD SÖTPOTATIS, HET TOMATSÅS & STEKT HALLOUMI



Jag måste faktiskt få säga att jag är ganska bra på att laga mat utan speciell planering. Jo, det är det många som är så klart, men jag får skryta om mig själv och så får andra skryta om sig. Icke sant? Öppnade kylen utan en tanke på vad jag skulle laga och vips hade jag en tokgod maträtt på tallriken. 

Vad som är bra med oplanerade måltider är att de då oftast är vegetariska. Sällan jag har kött, fisk eller kyckling i kylen, det ligger nedfryst utan möjlighet till snabb tillagning. Vi äter ju på tok för lite vegetariskt i familjen och det är sorgligt. Vet ju att det är bra både för miljön och kroppen, men älskar ju kossor och de andra små djuren på gården. Ja, både levande och döda...

Men idag blev det ju vegmat och det kan jag få vara glad för i alla fall. En litet steg för miljön, men ett stort för mig. Eller är det inte så man säger...?

Het tomatsås
400 g krossade tomater (Mutti)
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
flingsalt & svartpeppar
olivolja

Hacka lök och chili och fräs i olivolja. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme i ca. 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar. 



Happy Roots, som jag använder till potatisen, är en ekologisk kryddblandning från danska Mill&Mortar, med bl.a. rosmarin, timjan, oregano, vitlök, chili och vit sesam. Jag säljer den i min butik Annies Stuga i Glommen. Har man inte den kan man krydda med dessa smaksättningar ändå. 

Ugnsrostad sötpotatis
2 sötpotatisar
1 msk vitlöksolja (olivolja)
1 msk Happy Roots (Mill&Mortar)
flingsalt

Skrubba eller skala potatisen och skär i klyftor. Häll över vitlöksolja och vänd runt. Strö över kryddan och flingsaltet. Baka i ugnen på 225 grader i ca. 20-30 minuter. 

Det som återstår sedan är att steka halloumiosten i smör i en stekpanna. Stek tills de får härligt knaprig yta, det tycker i alla fall jag är godast. 

När allt är klart är det bara att lägga upp allt på en tallrik. Toppa med massa härlig basilika och lite flingsalt. Även gott att ringla över lite fin olivolja innan servering. 



Smaklig spis!

//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.