söndag 4 september 2016

BISKVI I LÅNGPANNA MED MJÖLKCHOKLADSMÖRKRÄM

När vi går på café väljer Ludvig alltid biskvi, med inga som helst undantag. Det är hans absolut favoritkaka alla kategorier, snäppet efter ligger kladdkaka. I kväll ska vi fira Ludvigs 10-årsdag med just biskvi och kladdkaka. En lycklig jubilar med andra ord. 

Just nu är Ludvig på resande fot. Han fick nämligen en övernattning i husvagn i present av kompisen Isak. Detta är så stort så ni anar inte. Ludvig har nämligen nattkateter varje natt på grund av njursvikt och dålig urinblåsa. Han kan därför inte sova borta hur som helst, utan allt måste noga planeras. Nu har Isaks mamma Annika lärt sig sätta nattkateter och vi känner oss hur trygga som helst med att lämna över ansvaret till henne och Sven. 


Isak & Ludvig, vänner i vått och torrt...

Snacka om perfekt timing, för campingplatsen har pool. Dagarna har bestått av pokémonletande, poolbad och husvagnsmys. Ludvig blev så glad att han kastade sig om halsen på Isak. Vi väntar hem honom lagom till firandet av honom i kväll. Ja, firandet av mig också, då jag fyllde år förra lördagen. 





Biskvier i långpanna
500 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor

fyllning:
100 g mjölkchoklad
250 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor

topping:
200 g mörk choklad

Riv mandelmassan på rivjärn och blanda ner äggvita och socker. Rör ordentligt till en smidig smet och tryck ut i botten på en form med bakplåtspapper. Jag tog en form som var ca. 20x30cm. Till nästa gång ska jag trycka ut bottnen ännu tunnare. Blev lite för tjock, tycker jag nog. Blev inte helt genombakad, sedan gör ju inte det något eftersom mandelmassa är gott...

In i ugnen 15-20 min, 175 C, till den fått lite färg. Låt svalna helt.

Jag hittade receptet på matplatsen.net




Smält chokladen till fyllningen över vattenbad och låt den sedan svalna lite. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula fluffigt. Rör ner chokladen i krämen. Häll detta över mandelbottnen och låt kallna. Viktigt att biskvibottnen svalnar helt, annars smälter smörkrämen. 

Smält chokladen till täcket och låt svalna. Häll den över den kalla kaka och ställ kallt. Detta tycker jag var lite svårt. Chokladen får inte vara för kall, då smälter smörkrämen. Men inte heller för hård, för då är det svårt att breda ut chokladen. 

Skär sedan kakan i rutor.





Smaklig spis!


//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.