söndag 7 augusti 2016

MAKALÖST GOD MOROTSKAKA MED LIMEFROSTING

Morotskaka och squashkaka är båda riktiga hälsokakor, eller? Det har jag ju fastslagit redan tidigare. Känns bra att ha den tron i alla fall. Äter jag riktigt mycket kanske jag även får en fin orange hudton. Det var i alla fall vad jag trodde som ung och tryckte i mig morötter inför sommaren i hopp om att kanske hittat en snabbväg till den perfekta brännan. Hann tröttna på morötter innan färgen infann sig tyvärr. Tur då man hade brun-utan-sol...

Receptet på den här kakan har jag tagit ur den fina fina boken Rosendahls trädgårdscafé. Boken har några år på nacken och var en av de första kokböckerna jag köpte eller fick. Tjocka matta blad och boken doftar så gott, inte ofta jag känner det längre. Ofta har kokböcker glansiga blad, och doften blir då inte den samma. Men nu är ju inte doften på boken det viktigaste utan mer doften och smaken av det jag bakar. Tur då att även innehållet i boken är bra. Finns en mängd recept värde att testa i den boken. 



Morotskaka
2 1/2 dl naturell olja
3 1/2 dl socker
4 dl finrivna morötter
3 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kanel

Topping
200 g smält avsvalnat smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av en lime
saft av 1/2 lime

Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
Häll smeten i smord och bröad form.
Grädda kakan i 200 grader i ca. 40-45 minuter.

När kakan har svalnat vispas alla ingredienserna till en luftig smet som breds över kakan. Låt kakan stå kallt en stund så att toppingen stelnar något. 



...

//Malin

1 kommentar:

  1. Morotskaka tacka jag inte nej till och din är så hög och fin.
    Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.