tisdag 26 april 2016

FÄRSK TOMATSOPPA TOPPAD MED RUCCOLA, OLIVER, RÖDLÖK OCH FETAOST


Jag arbetar som lärare i svenska och engelska och jag tycker mycket om mitt jobb, mina elever och mina kollegor. Skrattar mycket på jobbet, vilket är en förutsättning för att jag ska trivas. Har tokiga kollegor som gör att veckorna flyger fram. Snart sommarlov ju!

Förutom mina egna ämnen är jag resurs på niornas hem- & konsumentkunskapslektion. Perfekt för mig! Skulle inte vilja ansvara för lektionerna, men att få deltaga är toppen. Har fått mycket inspiration av det eleverna får laga där. 

I fredags fick eleverna tillaga en 3-rätters meny helt efter eget val. Alla gjorda olika val eftersom de har olika favoriträtter. En elev gjorde en tomatsoppa, som direkt fick mitt intresse. Receptet smsades snabbt över till mig och efter jobbet inhandlades ingredienserna. 

Soppan var gudagod tillsammans fetaost, lök, oliver och ruccola. Man kan även har kycklingspett och bröd upptill, men för mig räckte det gott med dessa vegetariska alternativ. 

Färsk tomatsoppa, Ca 6 personer
9 medelstora tomater
2 dl grädde
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
3 msk Bong Touch of Taste ekologiska grönsaksfond
2-3 msk tomatpuré
2 dl rödvin
olivolja, flingsalt, svartpeppar efter smak.

Till topping på soppan:

1 röd lök
1 liten påse ruccolasallad ca 70g
1 burk kalamataoliver
2 pkt fetaost á 150 g

Fräs den gula löken och vitlöken i olivolja tillsammans med kryddorna i en kastrull eller gryta.
Klyfta tomaterna och lägg i grytan.



Häll i tomatpuré, fond och rödvin.
Låt koka upp och sen småputtra i 20 minuter.



Mixa soppan med en stavmixer.
Häll i grädden och värm upp. Späd eventuellt med vatten om du vill ha en tunnare soppa och värm upp igen.
Smaka av soppan med salt, svartpeppar och lite cayennepeppar.



Rekommenderar er att testa soppan, riktigt god!

//Malin




1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.