torsdag 28 januari 2016

AUBERGINEGRATÄNG MED SPENAT OCH RICOTTA, TOPPAD MED TOMATSÅS OCH MOZZARELLA


Det är många i vårt avlånga land som mer och mer går över till vegetarisk mat. Eller de väljer i alla fall bort kött några middagar i veckan. Jag älskar kött så helt skulle jag inte kunna släppa det, men jag förstår grejen med att få ner köttätandet i världen. Jag vill också vara med och bidra till en bättre värld. Sedan är det ju väldans gott med vegetarisk mat, det hjälper ju till så klart. 

Aubergine är en bra grönsak att använda om man vill skippa köttet. Den är lite köttig i konsistensen och smakar med kryddning riktigt gott.

Auberginegratäng
2 auberginer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
3 tomater
1/2 msk balsamvinäger
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250g ricotta
200 g färsk spenat
2 mozzarellabollar
1 kruka basilika
flingsalt & svartpeppar

Skär auberginen i skivor, ca 1/2 cm tjocka. Salta skivorna och lägg åt sidan en stund. Saltet hjälper till att dra ur vätskan ur dem. 



Hacka löken och vitlöken. Lägg undan hälften av hacket. 
Fräs hälften av lökhacket i olivolja i en stekpanna. Tillsätt spenaten och vänd runt tills allt är fint och glansigt.
Blanda spenatblandningen med ricottaosten, salta och peppra enligt egen smak. 




Nu är det dags att fräsa till den andra häften av lökhacket i en djup kastrull. Fräs i olivolja och när löken blivit glansig så hälls tomatkrosset i tillsammans med vatten, buljongtärning, balsamvinäger och tomaterna i bitar. Jag lade även i en skalk av parmesanost, vilket ger extra god smak. Hacka basilika och blanda ner hälften i såsen. Låt såsen småputtra ca. 20 minuter. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. 

Torka nu av auberginebitarna med lite papper. Grilla skivorna i grillpanna eller stekpanna om det är vad ni har. Skivorna ska få fin färg och mjukna.

Nu är det bara att arrangera gratängen med auberginen underst och ricottamixen ovanpå. Upprepa tills allt är slut. Lägg aubergine som topplager och häll på tomatsåsen. Skiva mozzarellan och lägg den på toppen. Strö över lite basilika.



Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. Jag ändrade till grill den sista stunden för att få fin färg på mozzarellan. 




Avsluta med lite fin basilika på toppen och servera!  



Nu har ju även Sveriges första helvegetariska matprogram haft premiär. Sköna bönor de där två, så kanske att de kan inspirera fler att testa vegetarisk mat. 



God kväll!!
//Malin






2 kommentarer:

  1. Gott, gott, gott :) Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Mums så gott, det ska jag testa! Vi försöker också hitta lite mer vegetariskt mat att njuta av! Inte helt enkelt att variera sig, framför allt eftersom familjen här hemma inte gillar bönor (jag älskar bönor i alla former, men det är inte så roligt att lägga tid och energi på att laga mat så vet man att det kommer "dissas" så det får bli bönor till bara mig :-))

    Tack för en inspirerande blogg!

    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.