onsdag 29 juli 2015

ASIATISKA KYCKLINGBIFFAR MED MANGOSALSA, NUDELSALLAD OCH KALL LIMESÅS


I måndags kväll var vi bjudna till goda grannar här i Glommen. Vansinnigt smidigt att bara behöva traska 5 hus bort och där bli bjuden på finfin middag. Kan absolut tänka mig besöka fler grannar om man utlovas. Kanske till och med bjuda hem ett gäng för att sedan hoppas på returgille. 

Som försnacks bjöds vi på mangosalsa med tortillachips. Jag fick sådant merbegär att jag bara var tvungen att laga det hemma i går. Det är ju så gott och så fräscht! Jag älskar färsk koriander tillsammans med mango, tomat och lime. 

Till salsan blev det annat smått och gott, där koriandern och limen fick gå igen. Dessa plus en massa annat gott som passar så bra tillsammans. 

Kycklingbiffar
800 g kycklingfärs
1 ägg
1 röd chili, finhackad (jag använder hela med kärnor och allt)
1 cm ingefära, finriven
1/2 kruka koriander, hackad
2-3 msk fisksås
1 lime (saften)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk sambal oelek
2 salladslökar, finhackade
svartpeppar

Alla ingredienser till biffarna blandas samman och smeten formas sedan till biffar. Det underlättar om man blöter händerna lite när man formar biffarna. Bryn biffarna i smör och olivolja till de fått fin färg. Ställ därefter in dem i ugnen för att där nå upp till 70 grader. Man kan så klart även steka klart dem på pannan.




En skål salsa om dagen hade lätt gått ner. Hur gott som helst! Resterna av salsan åt jag precis upp tillsammans med några nachos. 

Mangosalsa
2 dl mango
2 tomater
1/2 rödlök
1 lime saften
1/2 kruka koriander
flingsalt & svartpeppar

Dela tomater och mango i lika stora bitar. Jag använde frusen mango, som är bra att ha i frysen och som tinar snabbt. 
Finhacka löken och blanda ner den tillsammans med hackad färsk koriander. Pressa i limesaft och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.



Kall limesås
2 dl créme fraiche
1 tsk honung
1/2 lime (saften)
rivet skal av en lime
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman créme fraiche, honung och limeskal och limesaft. Salta och peppra lätt. Denna såsen passar till det mesta, till bl.a. grillat kött och kycklingfilé är den perfekt!


Nudelsallad
2 nudelpaket

1 röd paprika
2 dl sugar snaps

1 dl rapsolja
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1/2 lime (saften) 
1 vitlöksklyfta

Koka nudlarna enligt instruktioner på paketet och låt sedan svalna. 

Blanda samman dressingen och häll den därefter över nudlarna. Skär bönorna och paprikan i bitar och strö över nudlarna. Man kan lägga till vilka grönsaker man vill här, men jag hade lite dåligt med alternativ hemma. 

I dag har jag och barnen varit på utflykt med min mor och far.
Vi började med en lunch på Göstas i Steninge. Där åt jag en grillad focaccia med kyckling, mozzarella och pesto. Efter det drog vi till Särdals kvarn för lite gårdsbutikshopping. Från den ena gårdsbutiken till den andra, nämligen Heagårds skafferi

Sedan hade det ju ändå gått närmare 2 timmar och vi började bli sötsugna. Det fick då bli ett besök på World of Riccardo. Prima italiensk glass av bästa sorten! Jag valde en kula Cookies-glass, vilken var übergod. 




På vägen hem besökte vi Mostorps Gård för första gången. Där handlade jag hem ryggbiff till helgen och lite kallrökt tryffelskinka och lufttorkad skinka. De två senare ska ätas i kväll tillsammans med lite Caprese och gott Levain från Solhaga Stenugnsbageri. Vårt sista stopp på vår härliga utflyktsdag. Det finns så mycket att göra och besöka i trakterna runt omkring där vi bor. 

På kartan HÄR finns några av de ställen vi besökte i dag. Har ni tid över så dra en repa vettja!




Vad säger ni om den här tallriken?
Nom nom nom!




Ha en skön kväll kära vänner!




//Malin



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.