måndag 3 november 2014

FÄRSBIFFAR MED KALL ÄPPEL- & PEPPARROTSSÅS


Färsbiffar fungerar för det mesta och för de flesta i familjen. Blir dessutom ofta några över och fungerar då utmärkt som snabbmat vid lata och stressiga dagar. Är också bra eftersom man kan variera tillbehören som serveras upptill. Jag och Lars tar gärna ugnsbakade rödbetor och polkabetor, medan barnen hellre kör på pasta. Vardagsmat när den är som bäst faktiskt. Lättlagat men med en lyxig touch. 

Nötfärsbiffar
1 kg nötfärs
1 1/2 lök
1 dl grädde
1 ägg
1 msk fransk senap
1/2 msk ekologiskt örtsalt
1/2 msk flingsalt
nymalen svartpeppar

Finhacka löken och blanda den med färs, senap, grädde och ägg. Salta och peppra och forma därefter biffar i valfri storlek. 
Bryn i smör och baka klart dem i ugnen. Ställ in dem tillsammans med betorna de sista 5-10 minuterna. Har du en köttermometer så ska innetemperaturen komma upp till ca. 70 grader.

Såsen är en viktig del av en måltid, alltid! Ingen måltid känns helt komplett utan en sås. Behöver inte vara fancy och krånglig, bara det är en sås. Den här såsen är kall och passar utmärkt till betorna och biffarna. 

Kall äppel- & pepparrotssås
3 dl créme fraiche
1-1 1/2 msk riven pepparrot
1 äpple
flingsalt & svartpeppar

Skala och riv äpplet. Blanda créme fraiche med finriven pepparrot och äppelrivet. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha starkare sås så blanda i mer pepparrot. 


Röd- och polkabetorna delade jag i klyftor, lade i ugnsform och ringlade timjansolja över, samt salt och peppar. Dessa fick sedan baka i ugn på 225 grader i ca. 20 minuter. Tokgott är ordet och jag skulle kunna äta betor varje dag tror jag bestämt. 

Polkabetor är även fräscha och goda att ha råa i sallader. Jag brukar strimla dem fint och blanda ner med övriga salladsingredienser. Kan även hyvlas, vilket gör att polkamönstret syns tydligare. 



Ha en skön vecka!

//Malin




4 kommentarer:

  1. Vilken sås!! Den kan man ju dippa allt i och det smakar bra ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! En god sås förgyller det mesta! ;-)

      Radera
  2. Älskar färsbiffar, skulle säkert kunna äta det varannan dag. Och äpple och pepparrot är ju t favoritsaker :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.