söndag 16 november 2014

3-RÄTTERS INDISK MIDDAG - INDIAN HEAVEN


Jag gillar att bjuda på mat i ett speciellt tema. Sker inte varje gång vi har gäster, men någon gång då och då lägger jag manken till. En annan bloggare som är duktig på temamiddagar är Emmy med bloggen Remsans bistro. Gillar framför allt hennes 40-årsfest då det var charterresa med spanskt tema som gällde. Hur coolt som helst! Här hittar ni det. 

Jag satsade på indiskt tema på min middag som jag bjöd på i helgen när vi hade finbesök. Har snöat in på indisk mat, tycker det är så gott. Blev överlycklig när det öppnade en indisk restaurang i Falkenberg i våras, jippi liksom! De övriga i familjen är inte lika begeistrade i smakerna, men om man är den som lagar maten så är det ju också jag som får bestämma, jippi igen liksom. 

Saken är den att Lars tyckte att min indiska mat var bättre än det han ätit på restaurangen i stan, och Ella tyckte också hon om maten. Som vanligt räknas inte Ludvigs synpunkter in...

Till förrätt gjorde jag en het tomatsallad med koriander, lime och chili. Till detta friterade papadums, lökchutney från Geeta´s och naturell yoghurt. En enkel förrätt men hur gott som helst. 

Het tomatsallad
8-10 tomater
2 schalottenlökar
1-2 röd chili (beroende på hur het ni vill ha den)
1 lime
1 kruka koriander
flingsalt
svartpeppar
chiliflakes

Dela tomaterna i bitar. Blanda ner finhackad lök och chili. Pressa över lime och salta, peppra och tillsätt valfri mängd chiliflakes. 
Finhacka koriandern och blanda ner den. Spara lite till garnering. 


Varmrätten blev en Chicken tikka masala med recept från Jamie Oliver. Koriander även i den här rätten. Älskar doften av färsk koriander, så fräscht. 

Chicken tikka masala
1 tsk nejlikor (pulver)
1 tsk spiskummin
1 tsk smoked paprika
1 tsk garam masala
3 citroner (ekologiska)
6 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
6 msk naturell yoghurt
1 msk flingsalt
1 kg kyckling
3 gröna chili

Sås
2 lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chili
1 tsk smoked paprika
1 tsk garam masala
2 krukor koriander
olja
2 tsk gurkmeja
6 msk finhackad mandel
2 x 400 g burktomater (gärna Mutti)
1 kycklingbuljongtärning
300 g kokande vatten
2 x 400 g krämig kokosmjölk
ca. 1 msk flingsalt (smaka av innan allt tillsätts)

Börja med att torrosta nejlika, paprikapulver, garam masala i en minut för att kicka igång smakerna. Häll över i stor skål. Riv ner citronskal från 1 citron och även juicen. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära, yoghurt och flingsalt.
Skär kycklingfiléerna i 5cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Låt kycklingen marinera i minst 2 timmar, men gärna över natten. Mina låg 1 dygn i marinad innan jag trädde upp dem på grillspett tillsammans med bitar av citron och grön chili.
Grillspetten tillagas sedan i ugnen på grillvärme tills de är klara. Vänd dem under tiden. 

Sås
Skala löken och vitlöken. Skiva dessa tillsammans med röd chili och korianderstjälkarna. Så mycket som går utan att få med jorden från krukan. Fräs i olja tills allt fått fin färg, ca 10 minuter. 
Tillsätt korianderpulver, gurkmeja, smoked parika och garam masala. Låt småputtra någon minut och tillsätt därefter hackad mandel. Häll i tomaterna och smula i kycklingbuljongen. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 5 minuter och häll därefter i kokosmjölken. Låt nu det hela småputtra i ca. 20 minuter och smaka till sist av såsen. 

När kycklingen är klar i ugnen lägg bitarna ner i såsen och får då koka med de sista minuterna innan servering. Hacka ner koriandern och blanda ner den i grytan. Strö lite över kycklingen vid serveringen. Basmatiris passar ju klart bra att servera till grytan.

Så då var två av tre rätter klara och bara efterrätten kvar. Och vilken efterrätt dessutom. Här tog jag hjälp av en annan bloggvän, nämligen Amy med Amy´s piece of cake. Där hittar ni massor av finfin vegetarisk mat, och andra godsaker.




Desserten blev en Kulfi, en slags indisk glass gjord på Kondenserad mjölk. Med en ganska avancerad varmrätt, på grund av många ingredienser, så är det bra med enkel förrätt och dessert. Desserten var nämligen bara att röra samman och sedan in i frysen.

Kulfi - indisk glass - 12 port
2 burkar (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk
6 dl vispgrädde
2 tsk kardemummafrön (ej malda)
1 påse saffran
ca. 4 msk pistaschnötter + ca. 4 msk till garnering

Vispa samman kondenserad mjölk, vispgrädde, stött kardemumma och saffran. Häll upp i form och frys i minst tre timmar.

Låt kulfin tina något före servering. Garnera gärna med grovt hackade pistagenötter.

Amys recept var lite annorlunda, vill ni se hennes originalrecept så surfa in hos henne en stund. 

Konsistensen blev en seg glass, detta tack vare den kondenserade mjölken. Första gången jag smakat på Kulfi men absolut inte den sista! Saffran och kardemumma tillsammans blev en hit, med lite pistage upptill var jag nära desserthimlen. 

Med saffran, nötter och kardemumma i glassen så skulle den även passa som juldessert utan några som helst problem. Min uppmaning blir alltså.

Gör´t!




//Malin





6 kommentarer:

  1. Hej! Allt ser jättesmarrigt ut! Funderar på att kopiera allt rakt av till min 30 års fest. Tänkte bara fråga hur många personer recepten räcker till? Gäller tomaterna på burk krossade tomater?

    Tack på förhand!

    Kramar Simone

    SvaraRadera
  2. Tack tack, vännen! <3
    Temamiddagar är så kul! Du är ju själv grym på detta! Och nu lyckas du ännu en gång. Ser fantastiskt ut!

    SvaraRadera
  3. Hurra för indiskt, så gott! Kram

    SvaraRadera
  4. Vilket sammanträffande - håller som bäst på att fixa indisk fest som vi ska ha på jobbet på fredag. ÄLSKAR också temamiddagar och -fester! Så kul också att du och "Remsan" känner (?) varandra, hittade till er på helt olika håll och tycker väldigt mycket om båda era bloggar :)

    Din middag låter fantastisk. Hade jag sett detta tidigare hade jag snott desserten till festen, nu får det bli köpeglass (känns helt ok med nästan 60 personer).

    SvaraRadera
  5. Temamiddagar, eller middagar med en röd tråd är så jädra kul att fixa, speciellt när dom blir lyckade och det har ju denna varit absolut! Vi är periodare vad gäller indisk mat har vi märkt, i omgångar så lagar vi med indiska kryddor i både det ena och det andra...
    Glassen låter väldigt smarrig, just det där med segheten lockar!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.