måndag 7 april 2014

HEL KYCKLING MED DRAGON- & KÖRVELSMÖR



Åh, dessa ljuvliga dofter som spreds i köket när kycklingen stod i ugnen, mmmmm. Vitlök, körvel och dragon tillsammans med smör och citron. Kan inte bli mycket bättre än så. När kycklingen väl var färdig ville jag ta ett tugga direkt. 

Körvel- & dragonkyckling
1 hel kyckling
1 citron
60 g smör
3 tsk körvel
3 tsk dragon
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar

Börja med att blanda samman kryddsmöret. Pressa i vitlök i det rumsvarma smöret, blanda i körvel, dragon, salt & peppar. Rör samman allt.

Skölj kyckling i kallt vatten och torka av den med papper. Lägg i ugnsform. Skär citronen i klyftor och pressa citronen i kycklingen. Lägg undan två klyftor och lägg resten i kycklingen. Lyft skinnet på kycklingen och tryck in hälften av kryddsmöret och de två citronklyftorna. Resterande av kryddsmöret breds ovanpå kycklingen. Salta och peppra.

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 1h- 1 1/2h. Ös kycklingen med smöret i pannan några gånger under tiden i ugnen. 




Till kycklingen serverade jag stekt brysselkål med bacon och en gräddig sås gjord på skyn från kycklingen. 

Gräddsås
2 dl sky från kycklingen
1 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 tsk tamarisoja (japansk soja)
salt & peppar

Låt sky, grädde, creme fraiche och soja reducera ner lite. Smaka av med salt och peppar. 




Lunchlådan i dag var något att se fram emot. Maten var lika god i dag kan jag lova.

Vet ni vad! Nu vill jag att den här veckan ska gå, för att på fredag är det äntligen dags för bloggträff. Jag har under det senaste halvåret planerat en träff med ett härligt gäng matbloggare här hos mig i Falkenberg. Falkenberg har så mycket att visa upp inom matområdet. Ja, mycket annat också så klart! Nu ska det bli så roligt att äntligen få göra det. Vi ska äta gott, lära oss matnyttiga saker och ha förbannat roligt! Ni kommer så klart att få se bilder från träffen, både på min och de de andra bloggarnas bloggar. Så håll ut! 


//Malin




6 kommentarer:

  1. Gahhh Malin din fresterska där : ) Hoppas ni kommer få det toppen på bloggträffen. Synd att jag inte kan vara med : ( Jag ska ha kalas för dottern på Stellas lekland i Skövde! Tur att jag kan hänga med ändå tack vare bloggar och facebook ; ) kram Sofia i sommar ska jag ta mig till din fina butik det är ett must do : )

    SvaraRadera
  2. Vilken grym måltid, Malin! Helt i mina smaker. Bästa sättet att helsteka kyckling på i ugn är ju med ett grymt kryddsmör. Jag sparar receptet och kommer laga inom kort, gärna med baconbrysslar till. Och så önskar jag en underbar bloggträff (igen). Tog visst fel på helg :-) Ni kommer få det förträffligt och programmet får mig att bli så avis... Men jag får skylla mig själv när jag bokar in mig på en massa annat som slukar pengar. Och att jag inte har en rikare karl :-)

    Vi hörs och ses en annan gång så klart!

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Hel kyckling gör man alltför sällan! Dina såser ser alltid så goda ut!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  4. Körvel minsann! Det är en krydda som inte får vara med och leka så himla ofta! Så sant som det är sagt! Har jag förresten sagt att jag ämnar baka de där citronrutorna i ditt förra inlägg? Det får nog bli till påsk. Nu till helgen ska jag svulla på annat! :-)

    SvaraRadera
  5. Körvel använder man inte ofta! Synd på alla underdog-örter egentligen... Det finns ju mycket mer än basilika ;) Ses på lördag :) Kram!

    SvaraRadera
  6. Körvel är en typsik krydda som jag stäler mig lite frågande till. Inte skeptisk, utan mer... vad smakar det? Kan inte påminna om mig om det. Eller är det den man har i ärtsoppa? Eller är det mejram? Aaanyway - helstekt kyckling - GÖTT.
    Ha det nu så himla bra i helgen, jag ser verkligen fram emot att följa med på distans. Har ni någon officiell hashtag för Instagram än? ;)
    KRAM

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.